De Business

Punem punctul pe știi

Numai jumătate dintre ieşeni au primit înapoi banii pe taxa auto

Fiscul a restituit până acum suma de 32,5 milioane lei, bani plătiţi în contul „taxei auto”

sâmbătă, 16 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Numai jumătate dintre ieşeni au primit înapoi banii pe taxa auto

Jumătate din persoanele din judeţul Iaşi care au depus la ANAF cerere de restituire a taxei auto au primit înapoi banii. Cererile s-au depus până pe 30 august 2018, iar sumele trebuiau să intre în conturi până la finalul anului. 

Perioada de restituire s-a prelungit însă din cauză că au rămas foarte multe persoane  care încă aşteaptă banii. Suma totală restituită la Iaşi până în februarie 2019 este de aproximativ 32,5 milioane de lei. „Sunt 40.445 de solicitări de restituire a taxei auto, înregistrare la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, însă doar 19.360 de ieşeni şi-au primit până în prezent banii. Taxa cu cea mai mare valoare restituită în judeţul Iaşi, până acum, este de 26.232 de lei”, au declarat reprezentanţii Fiscului ieşean, în urma unei solicitări pe care “Ziarul de Iaşi” a trimis-o instituţiei.

Cel mai probabil, ieşeanul care a încasat cei mai mulţi bani este proprietarul mai multor maşini şi a primit taxa auto pe toate în acelaşi timp, printr-un singur virament bancar. La un simplu calcul, reiese că suma medie returnată pe cap de ieşean ajunge la 1.600 de lei. Decizia a fost luată în urma insistenţelor Comisiei Europene care ceruse Guvernului să restituie „imediat şi integral” taxele auto plătite de cetăţeni în baza unor legi care nu respectau legislaţia europeană. În cazul în care Guvernul nu restituie banii, Comisia Europeană a anunţat că va declanşa procedura de infringement. Procedura de infringement, în sine, presupune procesul prin care Comisia Europeană atenţionează un stat membru al Uniunii Europene că încalcă o obligaţie. Dacă nu se ajunge la o înţelegere în termenul stabilit, ţara respectivă urmează să fie dată în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, amenzile, în acest caz, fiind foarte mari. În februarie 2018, taxa auto a fost anulată, urmările acestei măsuri fiind avalanşa de maşini second hand adusă din afara ţării. Anul trecut, numărul de maşini înmatriculate la Iaşi a atins recordul de 15.000 de autoturisme. Numai în prima lună din 2019 s-au înmatriculat 1.310 maşini, din care 1.041 second hand din import.

Perioada de restituire a fostelor taxe auto (taxa specială, taxa pe poluare şi taxa pentru emisiile poluante) se prelungeşte până la vară, mai exact, până pe 30 iunie, potrivit unui act normativ recent publicat în Monitorul Oficial, la fel şi pentru timbrul de mediu. „Precizăm că restituirea acestor taxe/timbru de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de bugetul în care s-au făcut plăţile. Banii se restituie în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire. În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, organele fiscale centrale, pe baza evidenţei cererilor de restituire şi a sumelor aprobate la restituire, solicită Administraţiei Fondului pentru Mediu sumele necesare restituirii taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrului de mediu pentru autovehicule”, au precizat reprezentanţii ANAF, cu privire la procedură. Conform ordonanţei de urgenţă care prevede aceste restituiri, ieşenii care au hotărâri judecătoreşti au prioritate la restituirea banilor. Aceste taxe s-au achitat de români, ilegal, timp de 10 ani de zile, la înmatricularea fiecărei maşini care a intrat în parcul auto naţional. 

Comentarii