Numărul infarctelor miocardice a crescut la Iaşi cu 38%

vineri, 28 decembrie 2018, 02:49
3 MIN
 Numărul infarctelor miocardice a crescut la Iaşi cu 38%

În 2016 au fost 72, iar în 2017, numărul lor a ajuns la 99. Cei mai mulţi sunt bărbaţi, incidenţa fiind mai mare în mediul urban.

Numărul ieşenilor care au suferit un infarct miocardic a crescut în ultimii ani, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. Dacă, în 2016, 72 de persoane ajungeau la spital în urma unui infarct, în 2017, numărul acestora era cu 27 mai mare.

Conform DSP, 99 de persoane au făcut infarct în anul 2017, cei mai mulţi dintre aceştia, în jur de 56, fiind bărbaţi, iar restul de 43 femei. Tot bărbaţii au fost cei care au îngroşat rândurile din unităţile medicale şi în 2016, la spital ajungând atunci 48, pe când numărul femeilor a fost la jumătate.

Cei mai mulţi dintre oamenii care la un moment dat suferă un infarct miocardic provind din mediul urban, o arată aceeaşi statistică. În 2017, de exemplu, dintre cei 99 de oameni, doar aproximativ un sfert au provenit din mediul rural, adică 26, iar restul de 73 din oraş.

Aceeaşi situaţie a fost şi în anul anterior, când din 72 de persoane care s-au confruntat cu o astfel de afecţiune, 44 proveneau din oraş, iar 28 din sate. Bolile cardiovasculare, printre care se numără şi infarctul, au fost identificate de către DSP la ultima estimare ca principala cauză a mortalităţii din ultimii ani, făcându-se vinovate de aproximativ 54% dintre decese.

În 2017, din totalul de 935.051 de locuitori pe care i-a avut judeţul Iaşi, 4.303 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza unor probleme la inimă. Îngrijorător este, spun medicii, că aceasta a fost cauza dominantă a decesului şi în anii anteriori şi că va rămâne în top dacă pacienţii vor continua să se prezinte la spital abia după ce boala se află în stadiu avansat şi nu mai poate fi tratată.

„Tot timpul cea mai mare cauză a mortalităţii atât în Iaşi, cât şi în România va fi reprezentată de bolile cardiovasculare. De asemenea, dacă ne uităm în Europa sau pe plan mondial, nimeni n-a reuşit să reducă această cauză atât de mult. Scandinavii au reuşit să o mai reducă, dar asta e posibil să fie pentru că a mai crescut numărul de cancere. La ei, cheia a fost prevenţia. Au scos tot ce ne place nouă: fast-food, fumat. Dacă o să se întâmple asta şi la noi, o să vedem efectele abia peste 20-30 de ani, la generaţiile care vin, care sunt mai receptive. Oamenii vin la spital când sunt deja bolnavi, ca să facă reparaţii. Atunci, medicii pot doar să mai reducă amploarea efectelor bolii, dar nu le mai poţi face să nu se întâmple pentru că afecţiunea a fost deja declanşată“, precizează prof.univ.dr. Antoniu Petriş, şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

În ceea ce priveşte infarctul miocardic, acesta este una dintre cele mai temute boli ale inimii, care semnifică „moartea“ unei porţiuni a inimii, din cauza cheagurilor care blochează alimentarea cu sânge.

Acesta se manifestă cel mai frecvent prin durere bruscă şi severă în piept, care poate iradia până în ma­xilar sau umăr stâng şi care se intensifică în timp, precum şi prin transpiraţii excesive sau dificultăţi în respiraţie.

Există însă şi cazuri în care infarctul este asimptomatic, manifestându-se doar printr-o uşoară jenă re­simţită în piept. Medicii recomandă prevenţia prin controale periodice.

Comentarii