De Business

Punem punctul pe știi

Numărul locurilor de muncă libere din judeţ a scăzut drastic pe final de an

joi, 21 decembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Numărul locurilor de muncă libere din judeţ a scăzut drastic pe final de an

Numărul total de locuri de muncă libere din judeţ înregistrate la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) scade constant în ultimele săptămânâni, ajungând la 498, faţă de săptămâna trecute când au fost peste 660. Oferta de astăzi  este valabilă în perioada 20- 27 decembrie a.c. „Oferta cuprinde 37 de locuri de muncă pentru cei cu studii superioare şi 461 de posturi pentru persoanele cu studii medii sau minime”, a transmis Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al instituţiei. 

Printre numele mari din economia ieşeană care caută să angajeze în această perioadă se numără Delphi (tehnician mecanic şi tehnician energetic), Greenfiber (inginer chimist, lăcătuş mecanic, electrician, muncitor necalificat şi stivuitorist), Palas (ospătar, ajutor ospătar, ajutor bucătar, recepţioner piscină hotel, lucrător comercial,  cameristă hotel şi recepţioner hotel), Veolia (sudor electric şi autogen, electrician relee, electrician întreţinere şi reparaţii, operator centrale electrice, lăcătuş mecanic, instalator instalaţii tehnico sanitare şi operator chimist), Conest (operator calculator electric – cantaragiu), Hotel Hilton (recepţioner hotel, ospătar, bucătar şi cameristă), hotel Unirea (cameristă, recepţioner hotel, bucătar, femeie de serviciu, lucrător bucătărie, ospătar)  Roberto Cristiano (tapiţer, tâmplar, manipulant marfă şi muncitori necalificaţi), etc.
 
„Avem disponibile 162 posturi în servicii, dintre care 40 în comerţ, 43 în hoteluri şi restaurante şi 79 în alte activităţi de servicii. În intervalul menţionat au fost anunţate vacante 110 de posturi în confecţii, 129 în construcţii, 72 în industrie, 19 în Sănătate şi Asistenţă Socială şi 6 în Agricultură şi Silvicultură”, a adăugat Sîrghie. În schimb, pentru ieşenii care vor să muncească în ţări ale Uniunii Europene, sunt disponibile 938 locuri de muncă, în creştere cu faţă de săptămâna trecută. Posturile au fost declarate vacante în cadrul programului EURES, accesarea acestora de către candidaţi fiind posibilă doar prin intermediul AJOFM. Cea mai mare creştere a numărului de locuri de muncă pentru ţările din UE este înregistrată în Germania, unde se caută oameni pentru domeniul construcţiilor.
 
„Oferta cuprinde 14 locuri în Spania, 330 de locuri în Portugalia, în Cehia 58 locuri, 67 în Marea Britanie, 144 în Germania,  41 în Slovacia, câte 40 Italia şi Belgia şi 10 în Ungaria şi Luxemburg”, a adăugat purtătorul de cuvânt AJOFM. Mai sunt câte 5 locuri în Suedia şi câte 2 în Norvegia şi Polonia. Menţionăm faptul că în Portugalia se caută culegători de zmeură. Printre altle, în aceste ţări se mai caută  bucătari, electricieni, şoferi de camion şi autobuz, excavatorişti, montatori acoperişuri, montatori izolaţie, sudor, zidar, frizer, etc.  
 
 

Comentarii