De Sănătate

Punem punctul pe știi

O Agapă pe care nu o va uita nimeni: Numărul loviţilor de maioneză a ajuns la 100

vineri, 18 mai 2018, 01:50
3 MIN
 O Agapă pe care nu o va uita nimeni: Numărul loviţilor de maioneză a ajuns la 100

Medicii infecţionişti cred că „focul“ se va linişti de acum, acesta fiind numărul maxim de intoxicaţi de la fast-food-ul de pe Socola. Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt tineri având până în 25 de ani.

În jur de 100 de ieşeni care au mâncat marţi la restaurnatul de tip fast-food Agapa au ajuns la spital. Potrivit medicilor, numărul bolnavilor s-a stabilizat ieri, după încă aproape 20 de prezentări în triaj cu aceleaşi simptome care au descris tabloul clinic al unei toxiinfecţii alimentare. Astfel, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi au ajuns miercuri şi joi aproape 100 de bolnavi care au mâncat marţi produse de tip fast-food la restaurantul Agapa, din zona pieţei Nicolina. 64 de ieşeni au rămas internaţi, iar ceilalţi au primit îngrijiri medicale pe internare de zi. Ultimii trei pacienţi au fost spitalizaţi în cursul zilei trecute.

„Astăzi (n.r.- ieri) s-au internat încă trei pacienţi în spital şi s-au mai văzut pe foi de zi încă în jur de 20 de pacienţi. Astfel, avem 64 de internări, iar per total, în triajul spitalului, au ajuns în jur de 100 de persoane. De acum ne aşteptăm să se stingă focarul“, a explicat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul spitalului. Potrivit medicului, vârstele pacienţilor variază între câţiva ani şi 50 de ani. Cei mai mulţi bolnavi au însă între 15 şi 25 de ani. „Majoritatea aici se încadrează. Vorbim de generaţia care merge în astfel de restaurante de tip fast-food“, a mai completat managerul spitalului. Din primele informaţii furnizate de pacienţi, medicii au dedus că, cel mai probabil, maioneza a fost alimentul alterat care i-a băgat în spital. Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a început o anchetă şi a suspendat activitatea restaurantului fast-food. Potrivit DSP, bolnavii spitalizaţi au declarat că au mâncat la Agapa sandvişuri crispy la lipie, care conţin o bulcă şi şniţel de pui, cartofi pai, salată de varză, sos de maioneză şi ketchup, şi shaorma la lipie, cu carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneză şi ketchup.

„DSP a informat Inspecţia Sanitară de Stat, care s-a deplasat la sediul unităţii, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment, – pizza italiană şi Agapa, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulcă, sos pizza, sos bechamel, sos maioneză -, şi 25 de probe de sanitaţie, – suprafeţe, echipament de lucru, mâini personal -, care au fost puse în lucru în laboratorul DSP; s-au efectuat coproculturi şi s-au recoltat probe de exsudat nazo-faringian de la cei şapte angajaţi ai unităţii de alimentaţie publică“, a transmis DSP într-un comunicat de presă. Menţionăm că în ediţia de ieri, ca urmare a unei coincidenţe de nume între restaurantul Agapa şi societatea Agapa Catering SRL, ambele situate pe bulevardul Socola, s-a produs o confuzie de firme. „Agapa Catering SRL este o firmă pe care am deschis-o anul trecut pentru programul Start-up Nation, care nu are nicio legătură cu restaurantul Agapa, administrat de firma CHR Catering SRL. Agapa Catering SRL se află în vecinătatea restaurantului Agapa, în spatele acestuia, dar nu avem nicio legătură“, a precizat Marius Ghineţ, reprezentantul firmei Agapa Catering SRL. 

 

 

 

Comentarii