O analiză a admiterii la UMF-uri în 2020: Iaşul e în top, iar Farmacia suferă la nivel naţional

luni, 24 august 2020, 01:50
3 MIN
 O analiză a admiterii la UMF-uri în 2020: Iaşul e în top, iar Farmacia suferă la nivel naţional

12.346 de candidaţi şi-au dorit să urmeze o specializare de profil medical la cele şase instituţii de învăţământ superior de profil din întreaga ţară. Cifra este simţitor mai mare faţă de cea de anul trecut, cu aproape 1.500 de tineri, la UMF Iaşi a înregistrat deja cea mai mare concurenţă la specializarea Medicină Generală. La acest domeniu au fost 1.261 de candidaţi înscrişi la Iaşi, 2.246 la Bucureşti, 916 la Cluj, 919 la Craiova, 674 la Târgu Mureş, 809 la Timişoara. 

Concurenţa la Medicină Generală a fost într-adevăr cea mai mare din ţară la Iaşi, de 4,22 pe loc bugetat, în condiţiile în care, spre exemplu, la Bucureşti, unde au fost de două ori mai mulţi candidaţi, sunt şi mult mai multe locuri. Dacă la Iaşi, la Medicină Generală au fost 299 de locuri la buget şi 200 la taxă, la UMF Bucureşti, tot la Medicină Generală, au fost 660 de locuri la buget şi 150 la taxă. Dar UMF Iaşi a mai înregistrat un record în ceea ce priveşte domeniul Medicină Generală – a avut cea mai mare ultimă medie de intrare la buget.

Dacă la Iaşi a fost de 9,11, la Bucureşti a fost de 8,1, la Cluj de 7,86, la Craiova de 8,8, la Târgu Mureş s-a intrat cu 6,7 la buget, iar la Timişoara cu 8,03. Din analiza realizată de cei de la UMF Iaşi mai reiese un aspect: unele UMF-uri din ţară au sărit peste regula admiterii scrise în acest an şi au permis înmatricularea doar pe baza notelor de la examenul de bacalaureat. A existat consens naţional doar la Medicină Generală, Medicină Dentară şi Farmacie. În rest, la Timişoara şi Târgu Mureş, spre exemplu, s-a intrat cu media de la bacalaureat la toate celelalte specializări, mai înregistrându-se şi unele înlesniri la alte universităţi.

Farmacia, în suferinţă în toată ţara

De departe cea mai mare concurenţă din ţară se înregistrează la Timişoara, 29,5 candidaţi pe loc bugetat, în condiţiile în care au fost 325 de tineri care şi-au dorit unul dintre cele 11 locuri de la buget la Asistenţă Medicală Generală, ţinând cont şi de faptul că la Timişoara s-a intrat cu media de la bacalaureat. O altă concurenţă majoră a fost la Medicină Dentară, la UMF Craiova, unde au fost 13,4 de candidaţi pe un loc, fiind 497 de candidaţi pe 37 de locuri la buget şi 55 la taxă.

Concurenţa este una remarcabilă şi la nivelul întregii facultăţi dacă ne uităm la cifre – 5,4 candidaţi pe loc, buget şi taxă laolaltă. O constantă în analizarea cifrelor de la toate UMF-urile din ţară se regăseşte la nivelul Facultăţii de Farmacie şi a scăderii anuale înregistrate aici la Iaşi. Cu mici excepţii, nici celelalte centre universitare nu o duc bine la acest capitol. Dacă la Iaşi a fost o concurenţă de 0,77 pe loc, la Bucureşti înregistrăm, la Farmacie, o concurenţă de 0,89, la Cluj – 0,66 (doar 53 de candidaţi pe 83 de locuri la buget şi 45 la taxă) şi la Târgu Mureş 0,56 (28 de candidaţi pe 56 de locuri). Doar la Timişoara şi la Craiova observăm o situaţie cât de cât stabilă. La Timişoara au fost 42 de candidaţi pe 39 de locuri de locuri la buget, iar la Craiova au fost 113 candidaţi pe 30 de locuri la buget şi 75 la taxă, o concurenţă impresionantă de 3,76 de studenţi / loc bugetat.

Comentarii