O fantomă conduce USR PLUS la Iaşi. Ce oportunităţi îi rezervă viitorul

joi, 12 august 2021, 01:50
4 MIN
 O fantomă conduce USR PLUS la Iaşi. Ce oportunităţi îi rezervă viitorul

Din iunie până azi, preşedintele celui mai votat partid din cel mai mare oraş al ţării după Capitală (wikipedia dixit) nu a catadicsit să iasă o singură dată în faţa ieşenilor. Nu doar că nu a organizat o conferinţă de presă, dar nu a trimis vreun comunicat, nu are reacţii pe Facebook, iar la telefon nu răspunde. Cum spuneam, o fantomă. La o adică, opinia publică ar înţelege că e timid, că abia învaţă să comunice, dar să o silabisească el.

„Aşa s-au colonizat instituţiile statului cu reţelele de incompetenţi trimişi de la partid”, a scris Cosette Chichirău marţi pe Facebook, cu link spre o anchetă Rise Project despre politizarea Autorităţii Electorale Permanente. „Trebuie să scoatem clientela de partid din instituţii, să organizăm concursuri reale şi să aducem oameni competenţi în funcţiile publice!”, a subliniat deputatul.

Între timp, la Casa Pătrată continuă să-şi bea cafeaua un domn, Ştefan Tănase, numit politic de USR PLUS Iaşi în funcţia de subprefect, despre care nu ştim nimic. CV-ul domniei sale pune serios la îndoială prezumţia de competenţă. Nu a lucrat niciodată în economia reală – la stat sau la privat. Primul şi singurul său job a fost în cadrul partidului – manager de proiect în filială -, apoi, peste noapte, hopa ditamai reprezentatul Guvernului în teritoriu. Nici studiile nu-l pun într-o lumină favorabilă. Din contră, sugerează un tânăr dezorientat, avid după diplome de dragul diplomelor. A absolvit, în 2015, Facultatea de Inginerie Energetică la „Gheorghe Asachi”, iar apoi a făcut simultan două masterate, unul tot la Politehnică, un altul în criminalistică (?), la Facultatea de Drept de la UAIC. Traseul său universitar m-a dus cu gândul la (deloc) regretatul baron PSD de Gorj, Nicolae Mischie. Nu mă întrebaţi de ce, subtilităţi ale minţii umane. E totuşi bizar cum o tipă cu studii serioase la o universitate din SUA a pariat atât de mult pe „trei hârtii” eliberate de instituţii de învăţământ îndepărtate de top 1000 mondial. Cum ne repatriem „creierele” dacă şi cei şcoliţi în străinătate, când se întorc, promovează în funcţii publice tot absolvenţi ai fabricilor locale de „maculatură”?

Despre activitatea lui Ştefan Tănase ca subprefect, colegii acreditaţi la Casa Pătrată s-au pus de acord: e un mister. Nu e clar ce face acolo, dacă are vreo ocupaţie, dacă vine la birou. Presupunerea mea că ar bea cafea e hazardată. Omul e o fantomă. În paranteză fie spus, colegii se plâng că de la o vreme întreaga instituţie subordonată Guvernului a tras obloanele, comunicarea se face prin intermediari, poveştile au o singură versiune, cea oficială. Şi ce guraliv era pe vremuri Marian Grigoraş, când încă nu se înregimentase politic.

Revenind, dacă nu ştiaţi, de două luni Ştefan Tănase nu mai e doar subprefect, ci şi şeful USR PLUS Iaşi. Din iunie până azi, preşedintele celui mai votat partid din cel mai mare oraş al ţării după Capitală (wikipedia dixit) nu a catadicsit să iasă o singură dată în faţa ieşenilor. Nu doar că nu a organizat o conferinţă de presă, dar nu a trimis vreun comunicat, nu are reacţii pe Facebook, iar la telefon nu răspunde. Cum spuneam, o fantomă. La o adică, opinia publică ar înţelege că e timid, că abia învaţă să comunice, dar să o silabisească el. Să roage un coleg să scrie un comunicat prin care să-şi ceară scuze că e mutalău, dar că acum lucrează la skill-uri şi prin 2024 n-o să mai scăpăm de gura lui. Până la urmă, să dea un semn că trăieşte, că e sănătos, să nu ne facem griji. Nu cred să mai există vreo organizaţie USR PLUS în ţară unde şeful filialei să nu fi dat vreodată un semn de viaţă. Că totul e o ficţiune şi Cosette Chichirău conduce în continuare organizaţia nu e o scuză. Putea să aleagă o „păpuşă” din alea cu cheiţă la spate, care repetă mereu trei propoziţii, dar măcar spune ceva.

Prin 2007, fostul senator Dan Cârlan avea un şofer, pe numele său Constantin Neagu. Coincidenţă, tot cu master în Energie Electrică la „Asachi”. Au trecut anii şi potrivit declaraţiei de avere din 2020, Neagu ridică într-un an de la stat următoarele sume: 108.581 lei de la ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), 37.300 lei de la Apa Vital şi 25.686 de lei de la Senatul României. Definţia bugetarului de lux, care „s-a ajuns” prin proptele politice. Dar de bine de rău, Neagu a avut o traictorie sinuoasă în carieră, n-a sărit direct din scaunul de şofer în fotoliul de subprefect. Cum gurile rele din filială spun că Ştefan Tănase este/a fost şoferul lui Cosette Chichirău pe drumurile din judeţ, că asta ar însemna de fapt „manager de proiect”, vă daţi seamă prin ce consilii de administraţie bănoase îl vom regăsi în câţiva ani? Dar până atunci, să nu uităm că „trebuie să scoatem clientela de partid din instituţii, să organizăm concursuri reale şi să aducem oameni competenţi în funcţiile publice!”. Că vorba aceea, „aşa s-au colonizat instituţiile statului cu reţelele de incompetenţi trimişi de la partid!”

Comentarii