COMUNICAT DE PRESĂ

O minunată poveste de dragoste, în atenția publicului la Opera din Iași

luni, 08 aprilie 2019, 09:16
3 MIN
 O minunată poveste de dragoste, în atenția publicului la Opera din Iași

„Sunetul muzicii”, o bucurie pentru publicul de toate vârstele! După șase ani de la premieră continuă să fie unul dintre spectacolele de top ale Operei Naționale Române Iași.

O minunată poveste de dragoste, un frumos exemplu al puterii muzicii, a fost aseară în atenția publicului la Opera Națională Română Iași. Este vorba despre celebrul spectacol „Sunetul muzicii” de Richard Rodgers.

Premierele spectacolului au avut loc pe 3 și 5 aprilie 2013, jucându-se pentru prima dată la instituția ieșeană în limba română, traducerea fiind adaptată de solistul Adrian Ionescu.

De menționat faptul că de șase ani acest spectacol se joacă cu casa închisă, fiind apreciat atât de copii cât și de adulți.

La fel ca oricare musical consacrat, Sunetul muzicii provine din piesa omonimă prezentată în 1959, pe Broadway, cu un libret semnat de Howard Lindsay și Russel Crouse, bazat chiar pe romanul eroinei principale, Maria Augusta von Trapp, scris în 1949 și intitulat „The story of family singers”. De frumoasa poveste au fost atrași și producătorul Studioului Fox, Richard D. Zanuck, scriitorul Ernest Lehman și regizorul Robert Wise, transformând titlul într-o adevărată capodoperă cinematografică a căror protagoniști, Julie Andrews și Christofer Plummer, au rămas pentru totdeauna în conștiința publicului.

„Un reper clasic al genului, musical-ul Sunetul Muzicii aduce la rampă nu doar o lume plină de energie și ritm, ci și o adevărată lecție de viață pentru toate vârstele – o lecție despre credință, inocență și loialitate” – declară Mihaela Bogdan – regizor.

Acțiunea are loc în Austria anilor ’30 unde Maria Rainer, o copilă cu suflet rebel, se hotărăște să urmeze drumul mânăstirii Nonnberg, o frumoasă așezare aflată în apropiere de munți. În scurt timp, însă, Maica Stareță realizează că Maria nu are tocmai o aplecare către viața monahală, iar în urma înaintării cererii căpitanului Georg von Trapp, prin care solicită o guvernantă din rândul măicuțelor pentru cei șapte copii ai săi, aceasta o îndeamnă să accepte postul apoi să decidă singură ce drum va urma.

De aici până la simbioza perfectă între puterea muzicii și dragostea născută din bunătatea oferită necondiționat, care reușește să înduplece chiar și cele mai exigente caractere umane, nu rămâne decât… o notă muzicală.

Reprezentația de duminică a prilejuit numeroase debuturi. Astfel, în rolul principal, a evoluat soprana Cristina Grigoraș. Maria Macsim Nicoară a interpretat, pentru prima dată, rolul Maicii Sterețe. Seria debuturilor a fost completată de solistele Tatiana Purcaru (sora Bertha) și Maria Tovba (sora Sophia). Și în rândul Juniorilor Operei au apărut noutăți, Denisa Ioana Agafii intrand în pielea personajului Gretl von Trapp.

Distribuția a fost completată cu succes de Victor Zaharia (căpitanul Georg von Trapp), Ștefan Linu (Max Detweiler), Irina Scafaru Roșu (Elsa Schraeder), Silviu Stratulat (Rolf Gruber), Angelica Mecu Solomon (sora Margareta), Tudor Florența (Franz), Silvia Aboaice (Frau Schmidt), Andreea Stratulă (Liesl von Trapp), Theodor Giurcanu (Friedrich von Trapp), Andreea Teodora Nicolau-Ciobanu (Louisa von Trapp), Matei Paul Răileanu (Kurt von Trapp), Carina Maria Colț (Brigitta von Trapp), Maia Ștefania Mălăncuș (Marta von Trapp), Teodor Busnea (Herr Zeller), Anastasia Voleanschi (Frau Zeller), Cătălin Berea (Baronul Elberfeld) și Olivian Andrișoae (preot).

Soliștii și orchestra au fost conduși muzical de maestrul Cristian Oroșanu.

Comentarii