O nouă asociaţie a cadrelor medicale, din cauza diferenţelor foarte mari de salarii

joi, 10 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 O nouă asociaţie a cadrelor medicale, din cauza diferenţelor foarte mari de salarii

Asistenţii medicilor de familie, mulţi plătiţi cu salariul minim pe economie, vor să-şi apere drepturile mai organizat

 

Asistenţii din medicina de familie vor ca până la finalul acestei luni să înfiinţeze o asociaţie care să le reprezinte interesele, sub numele de Asociaţia Asistenţilor Medicali din Medicina Primară. În acest sens, Andreea Manole, unul dintre iniţiatori, a vizitat zilele trecute filiala din Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). „Întâlnirea a avut ca subiect Legea 124 şi salarizarea personalului medical din medicina de familie.

De precizat că filiala Iaşi a sprijinit, alături de deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate, modificarea legislaţiei privind salarizarea asistenţilor medicali din medicina de familie, un domeniu în care peste 80% dintre asistenţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie“, au precizat reprezentanţii OAMGMAMR Iaşi. Asistenţii din medicina de familie spun că îşi doresc să facă acest pas pentru a putea fi reprezentaţi la nivel naţional şi pentru a-şi putea cere drepturile în mod legal. „Trebuie să ne unim toţi asistenţii din medicina primară într-o asociaţie, trebuie neapărat să existăm într-o organizaţie legală din punct de vedere juridic, pentru a putea merge mai departe, pentru a putea fi reprezentaţi la nivel naţional, pentru a avea un cuvânt de spus în faţa Ministerului Sănătăţii şi nu numai, pentru a ne putea cere drepturile legal, altfel, noi oricât am vrea, şi oricât am crede, legal fiecare în parte, nu reprezentăm un întreg“, precizează asistenţii într-o postare pe o reţea de socializare.

Nemulţumirile legate de situaţia cu care se confruntă aceştia a fost semnalată la nivel naţional de mai mult timp, însă încă nu s-a găsit o rezolvare concretă. Astfel, salariul asistenţilor este lăsat la mâna angajatorului, adică a fiecărui medic de familie în parte. Asistenţii care lucrează într-un cabinet de medicină de familie spun că de fapt sunt încadraţi cu salariu minim pe economie, asta deşi au aceleaşi studii ca ceilalţi colegi care lucrează în spitale, unii dintre ei chiar şi vechime.

Comentarii