O nouă dimineaţă nebună: de la Rond Cug in Pd. Ros, tramvaiul a făcut o oră. Primăria tace

marți, 21 septembrie 2021, 01:50
4 MIN
 O nouă dimineaţă nebună: de la Rond Cug in Pd. Ros, tramvaiul a făcut o oră. Primăria tace

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi o nouă faţetă a calvarului pe care îl trăiesc mii de ieşeni dimineaţa, pe traseul CUG – Centru. Pentru că autorităţile îndeamnă oamenii să lase maşinile acasă şi să ia tramvaiul, să profite de avantajul „benzii unice”, reporterii noştri au testat prin cei din trafic şi această alternativă. Dacă sâmbătă v-am oferit experienţele traumatizante a două mame care voiau să folosească maşina pe acest traseu, ieri-dimineaţă, început de săptămână fiind, am schimbat şi noi mijlocul de transport, alături de mulţi părinţi. Cronometrările pe care aceştia ni le-au oferit, la minut, arată şi mai îngrozitor decât îţi poţi imagina din afară. Practic, între 7 şi 8 dimineaţa, tramvaiul face o oră de la Rond CUG până în Podu Roş. Este ceva de neimaginat, în condiţiile în care, potrivit GoogleMaps, dacă faci aceeaşi distanţă pe jos îţi ia doar 40 de minute. Tot de neimaginat este şi faptul că, de mai bine de o săptămână, Primăria nu are niciun mesaj pentru aceşti mii de oameni care pierd atâta timp în acest adevărat calvar.

 

O nouă zi de luni, o nouă experienţă în trafic. Părintele cu care au discutat reporterii Ziarului de Iaşi despre situaţia şi experienţele în transportul în comun pe ruta capăt CUG – Copou şi-a folosit şi ieri, 20 septembrie, cronometrul şi aparatul foto în călătoria până în Copou. De data aceasta, cu o nouă abordare. A plecat mai de dimineaţă, ieşind pe uşă la 6.10. A ajuns pe jos în staţia din capăt CUG la ora 6.30, iar la 6.35 a plecat tramvaiul din staţie. „A fost aglomerat în trafic şi la ora aceea, dar măcar nu stăteam pe loc. Am ajuns în Copou, la Universitate, la 7.05, prea devreme, dar mai bine decât să întârzie copilul la şcoală”, afirmă mama lui Cosmin, care ne-a relatat anterior care a fost aventura primei săptămâni de şcoală.

Am relatat în ediţia de sâmbătă „aventura” unei mame care îşi duce zilnic copilul cu tramvaiul din capăt CUG până în Copou, acolo unde cel mic este înscris la şcoală. O aventură care durează între o oră şi jumătate şi două ore, dacă ar pleca cu mijlocul de transport destinat elevilor. Aşa că alege să îl trezească pe cel mic cu noaptea în cap şi să ajungă cu o oră mai devreme la şcoală, pentru a evita traficul. Un caz similar a fost mediatizat de Ziarul de Iaşi vineri, în ediţia online. O mamă i-a adresat primarului Mihai Chirica o scrisoare deschisă în care prezintă traficul din perspectiva unei persoane care îşi duce copilul la şcoală cu maşina personală. Părintele îl invită pe primar să meargă cu aceasta într-o zi cu maşina, şi să vadă cum 3 km sunt parcurşi în mai bine de 60 de minute.

Aventura” de luni a mamei lui Cosmin

După ce mama lui Cosmin a reuşit să îl ducă la şcoală, cu o oră mai devreme decât ar trebui, părintele s-a întors apoi în Podu Roş, pentru a merge la muncă. Un drum parcurs rapid, pentru că trafic era doar din sens opus. Pentru a tatona eventuale breşe în eventualitatea de a le folosi a doua zi, aceasta a aşteptat în Podu Roş tramvaiul din direcţia capăt CUG, pentru a vedea când ajunge cel destinat elevilor, şi dacă ar putea pleca mai târziu de acasă sau nu. Şi-a dat seama însă că plecatul de acasă la 6.00 va deveni o obişnuinţă, când a văzut câtă lume aşteaptă în staţie. La 7.40 în staţia din Podu Roş nu avea loc să mai pui un ac, majoritatea oamenilor aşteptând un tramvai 9.

Poza 1 – La 7.41 ajunge în final un tramvai, dar deja acesta era mult prea plin pentru ca toate persoanele care aşteptau deja în staţie să poată urca. Tramvaiul plecase din capăt de linie, potrivit mamei lui Cosmin, care a întrebat vatmanul şi un călător, la 6.50. Concret, un drum de 3,8 km a fost parcurs la acea oră de tramvai în 51 de minute.

Poza 2 – Părintele a dorit să afle însă şi la ce oră ajunge tramvaiul destinat elevilor, care pleacă din capăt de linie la 7.00. Potrivit fotografiilor realizate de părinte, tramvaiul a ajuns la 7.58 în Podul Roş. Adică 58 de minute. Şi deja era foarte plin. Deşi era tramvai destinat doar pentru elevi, persoanele care aşteptau în staţie nu au mai ţinut cont de acest lucru şi s-au urcat în mijlocul de tramsport. „Dacă cel care a plecat la 7.00 din capăt a ajuns aproape la 8.00 în Podu Roş, cel care pleacă cu 10 minute mai târziu la ce oră reuşeşte să ajungă în Copou?”, se întreabă părintele.

Ce răspuns a dat SCTP

Nemulţumit de situaţia transportului în comun, părintele a trimis ieri dimineaţă fotografiile şi către SCTP, compania care se ocupă de transportul public. Compania s-a spălat însă pe mâini de toată situaţia: „Dorim să vă transmitem faptul că CTP Iaşi este operator de transport public, iar acţionarul unic este Consiliul Local al Municipiului Iaşi, care ia decizii în ceea ce priveşte activitatea instituţiei noastre. De asemenea, Primăria Municipiului Iaşi este instituţia abilitată să gestioneze traficul. Vă mulţumim pentru înţelegere. Gânduri bune! Echipa CTP Iaşi”.

Comentarii