De Sănătate

Punem punctul pe știi

O nouă variantă a virusului Covid, cu multe mutaţii, a fost depistată la Londra şi îngrijorează oamenii de ştiinţă

sâmbătă, 19 august 2023, 10:12
5 MIN
 O nouă variantă a virusului Covid, cu multe mutaţii, a fost depistată la Londra şi îngrijorează oamenii de ştiinţă

Varianta, denumită BA.2.86, a fost depistată prin secvențiere genetică, deși până acum au fost raportate doar câteva astfel de secvențe. Prima a fost raportată în Israel, iar de atunci varianta a fost detectată în Danemarca și SUA.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a confirmat vineri că varianta a fost depistată în Marea Britanie. Persoana infectată nu călătorise în străinătate.

Dr. Meera Chand, director adjunct al UKHSA, a declarat: "Suntem conștienți de un singur caz confirmat în Marea Britanie. UKHSA efectuează în prezent o evaluare detaliată și va furniza informații suplimentare în timp util."

Potrivit unei evaluări a riscurilor publicată vineri de către UKHSA, cazul din Marea Britanie nu avea istoric recent de călătorie, sugerând transmitere internațională stabilă și un grad de transmitere comunitară în țară – cu mai multe informații despre transmiterea în Marea Britanie așteptate în următoarele una sau două săptămâni.

Se menționează că similitudinea secvențelor genetice în diferite țări implică o apariție relativ recentă și o creștere rapidă, deși aceasta rămâne o analiză de început dat fiind numărul mic de secvențe. În prezent, a afirmat agenția, nu există suficiente date pentru a evalua severitatea relativă sau gradul de evitare imună al variantei BA.2.86 în comparație cu alte variante aflate în circulație.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi că desemnează BA.2.86 ca "variantă sub monitorizare" – în timp ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a raportat în mod similar că urmărește cu atenție varianta după ce a fost descoperită în Michigan.

Pe lângă întrebările nerezolvate cu privire la gravitatea variantei, nu este clar dacă aceasta va deveni forma dominantă a virusului.

Numeroasele sale schimbări genetice – are peste 30 de mutații în proteina spike în comparație cu varianta predominantă actuală – și detectarea sa în mai multe țări i-au alertat pe oamenii de știință.

Tulpina cea mai remarcabilă de la apariţia COVID

Profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică UCL, a declarat că BA.2.86 este tulpina Covid cea mai remarcabilă pe care lumea a observat-o de la apariția tulpinii Omicron.

"Cel mai plauzibil scenariu este că linia a dobândit mutațiile sale în timpul unei infecții pe termen lung într-o persoană cu imunitate scăzută acum mai bine de un an și apoi s-a răspândit în comunitate", a declarat el.

"Probabil că BA.2.86 a circulat din acea perioadă într-o regiune a lumii cu o supraveghere virală precară și acum a fost exportată repetat în alte locuri din lume."

Balloux a adăugat că modul în care noua variantă se comportă în comparație cu alte subvariante Omicron va deveni mai clar în săptămânile următoare.

"În acest stadiu, nu se cunoaște nimic despre transmiterea și virulența sa intrinsecă", a spus el.

"Din principiu, nu se așteaptă să se comporte diferit față de tulpinile actuale de Omicron aflate în circulație.

Cel mai pesimist scenariu nu se compară totuşi cu primele valuri ale pandemiei

"Chiar și în cel mai pesimist scenariu, în care BA.2.86 ar provoca o nouă undă majoră de cazuri, nu ne așteptăm să asistăm la niveluri comparabile de boală severă și decese precum s-a întâmplat mai devreme în pandemie, când variantele Alfa, Delta sau Omicron s-au răspândit", a adăugat el, subliniind că majoritatea oamenilor au fost vaccinați acum, au fost infectați cu Covid sau ambele.

Cu toate acestea, a spus el: "Rămâne faptul că o mare undă de infecție cu BA.2.86 sau oricare altă variantă comparabilă în viitor ar fi un eveniment nedorit."

Profesorul Tom Wenseleers, un biolog evoluționist la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, a fost de acord.

"Mi-ar fi foarte surprinzător dacă nivelurile ridicate de imunitate a populației nu ne-ar continua să ne protejeze eficient împotriva bolii severe", a spus el.

"Dar în ansamblu, aș spune că este destul de probabil ca această variantă să poată cauza o undă de infecție, chiar dacă acum este imposibil să spunem exact cât de mare, și, de asemenea, care va fi impactul asupra spitalizărilor."

Profesorul Rowland Kao, un epidemiolog la Universitatea din Edinburgh, a afirmat că apariția unei potențiale noi variante de îngrijorare nu este o surpriză. "Dar", a adăugat el, "aceasta nu înseamnă că suntem bine pregătiți pentru ea acum."

Printre alte probleme, Kao a spus că Covid pare să crească din nou, cu creșterea și a numărului de spitalizări. El a adăugat că acest lucru se întâmplă fără dovezi că noua variantă ar fi un factor.

"Ar trebui să ne așteptăm ca combinația obișnuită de întoarcere la școală și universitate în toamnă și la muncă să joace un rol, precum și posibilii factori sezonieri", a spus Kao.

"În plus, majoritatea vaccinărilor au avut loc acum ceva timp, iar chiar și cei mai vulnerabili se apropie probabil de punctul în care protecția imunitară se estompează."

BA.2.86, a spus Kao, ar putea adăuga presiuni, subliniind că o preocupare este dacă varianta ar putea evita protecția imună anterioară și dacă este suficient de diferită pentru a face vaccinurile mai puțin eficiente.

"Există o șansă bună că ne așteaptă o perioadă dificilă, care va fi și mai dificilă dacă această variantă aduce orice schimbări adiționale", a spus el. (Traducere din The Guardian)

Comentarii