De Sănătate

Punem punctul pe știi

O șosetă inteligentă poate avertiza persoanele în vârstă asupra riscului de cădere

joi, 30 martie 2023, 10:07
3 MIN
 O șosetă inteligentă poate avertiza persoanele în vârstă asupra riscului de cădere

Cercetători de la Universitatea Nottingham Trent, din Anglia, au creat un prototip de șosetă inteligentă care detectează căderile iminente la persoanele vâstnice cu o precizie de peste 94%, ceea ce poate informa îngrijitorii și profesioniștii, care ar putea lua măsuri pentru a preveni un astfel de eveniment.

FOTO: Doctoranda Zahra Rahemtulla cu prototipul șosetei

Accidentele de mers, care includ alunecarea, împiedicarea sau poticneala – sunt un predictor independent al căderilor cu rezultate potențial grave în rândul persoanelor în vârstă, iar cercetările arată că acestea pot ajuta medicii să evalueze riscul de cădere la vârstnici.

„Căderile pot fi devastatoare pentru calitatea vieții persoanelor în vârstă”, a declarat dr. Theodore Hughes-Riley, din cadrul grupului Advanced Textiles Research (ATRG) al Școlii de artă și design Nottingham School, profesor asociat în domeniul textilelor electronice.

Potrivit medicului, odată cu creșterea populației îmbătrânite, căderile vor continua să aibă un impact semnificativ asupra persoanelor în vârstă, provocând pierderea încrederii și o fragilitate sporită.

Se estimează că doar o treime dintre persoanele în vârstă se întorc la o viață independentă după o fractură de șold, de exemplu, care este o leziune frecventă care apare după o căzătură.

Așadar, posibilitatea de a detecta accidentele de mers va permite persoanelor în vârstă și îngrijitorilor acestora să ia măsuri înainte de a se produce o cădere care le-ar putea schimba viața, spun autorii.

Ciorapul – care are un mic senzor de mișcare încorporat la gleznă – poate fi conectat la un dispozitiv cu acces la internet, cum ar fi un telefon, prin intermediul unui microcontroler detașabil, folosind Bluetooth.

Circuitele electronice pe care le conține sunt atât de mici încât nu pot fi simțite de către purtător, iar senzorul de mișcare este încapsulat într-o rășină, astfel încât este complet lavabil, la fel ca un articol de îmbrăcăminte obișnuit.

Un algoritm poate procesa datele detectând orice mișcare neobișnuită, și poate face diferența între o cădere sau o aparentă-cădere (cvasi-căderi).

Odată ce ciorapul detectează o cădere reală, tehnologia poate să alerteze personalul de urgență, astfel încât să poată fi luate măsuri de salvare a vieții, dacă este necesar.

Testele efectuate pe oameni arată că tehnologia poate detecta căderile cu o precizie de 99,4% și cvasi-căderile cu o precizie de 94,2%.

Pe lângă detectarea căderilor iminente, este important ca tehnologia să poată trage un semnal de alarmă atunci când cineva a căzut și s-a rănit grav, spun autorii.

„Atunci când o persoană în vârstă suferă o cădere, poate rămâne inconștientă sau imobilizată pe podea pentru o perioadă lungă de timp și nu poate cere ajutor”, spune cercetătoarea Zahra Rahemtulla, ale cărei studii doctorale au dus la dezvoltarea tehnologiei.

Prin alertarea în timp real a îngrijitorilor și a cadrelor medicale în caz de cădere, persoanele în vârstă vor putea primi tratamentul de care ar putea avea mare nevoie, ceea ce ar putea contribui la salvarea de vieți, a menționat ea.

Cercetarea a fost publicată în Materials.

Comentarii