O tânără a cerut telefonul pentru un apel de la vecinul pensionar, dar a plecat şi cu telefonul, şi cu pensia

miercuri, 25 august 2021, 01:58
2 MIN
 O tânără a cerut telefonul pentru un apel de la vecinul pensionar, dar a plecat şi cu telefonul, şi cu pensia

O tânără a profitat de bunăvoinţa unui vecin pentru a-l jefui. I-a luat chiar de sub ochii lui telefonul şi cardul pe care îşi încasa pensia. Faptele s-au petrecut acum şase ani, dar abia zilele trecute judecătorii au ajuns la un prim verdict. Femeia s-a ales cu o pedeapsă cu închisoarea pentru furt, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod ilegal.

M.A. locuieşte singur în Vlădeni. Pe 4 februarie 2015, a primit vizita nepotului său, venit să-l ajute la curăţarea pomilor. După scurt timp, a venit şi Larisa Cozma. La un moment dat, aceasta l-a rugat pe pensionar să-i împrumute telefonul pentru a suna pe cineva. M.A. i-a dat telefonul, iar Comza a început să umble prin curte, vorbind. A intrat în casă, pretextând că se duce la toaletă. Într-un sertar a găsit cardul bătrânului şi o hârtiuţă pe care era notat codul PIN. Femeia a ieşit apoi din casă, prefăcându-se că vorbeşte în continuare la telefon şi s-a îndepărtat încet de cei doi bărbaţi. A ieşit chiar din curte, dar nimeni nu şi-a bătut capul, bărbaţii crezând că s-a depărtat să nu fie auzită.

După o vreme, M.A. şi-a dat seama că Larisa Cozma a fugit cu telefonul. Dar nu a depus imediat plângere la poliţie, sperând că lucrurile se vor rezolva pe cale amiabilă. Femeia a vândut imediat telefonul unei persoane din Andrieşeni, iar în zilele următoare a încercat să scoată bani de pe card, fără a reuşi, întrucât acesta era gol. Pe 12 februarie însă, pe card a intrat pensia lui M.A., în valoare de 908 lei. Cozma a scos imediat 700 de lei. Şi-a plătit chiria şi a făcut cumpărturi. A doua zi, a încercat să scoată şi restul de 200 de lei, de la un bancomat din Alexandru cel Bun, dar nu a mai reuşit. M.A. constatase dispariţia cardului şi ceruse blocarea acestuia.

Dosarul, anchetat de DIICOT, a ajuns în instanţă anul trecut. În timpul procesului, M.A. s-a constituit parte civilă, cerând despăgubiri de 1.500 de lei, reprezentând cei 700 de lei furaţi, 600 lei valoarea estimată a telefonului şi 200 lei daune morale. Solicitarea a fost acceptată de magistraţii Tribunalului, care au condamnat-o şi pe Cozma la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Sentinţa, pronunţată joia trecută, poate fi contestată încă în faţa Curţii de Apel. 

Comentarii