De Sănătate

Punem punctul pe știi

O tânără de 18 ani a primit un rinichi de la mamă

joi, 18 aprilie 2019, 08:20
2 MIN
 O tânără de 18 ani a primit un rinichi de la mamă

Zilele trecute, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, o adolescentă în vârstă de 18 ani a primit o şansă la o viaţă normală de la propria mamă, care i-a donat un rinichi sănătos. 

Aceasta a fost diagnosticată în luna martie a acestui an cu insuficienţă renală în stadiu avansat, ceea ce înseamnă că singurele variante erau fie să înceapă şedinţele de dializă, fie să treacă printr-un transplant. A început şedinţele de dializă, în acelaşi timp, medicii începând şi testele de compatibilitate pentru a vedea dacă poate fi realizată intervenţia.

„Pacienta făcea dializă din luna martie, tot de atunci s-a discutat despre transplant. Mama ei este într-o stare de sănătate foarte bună, ceea ce i-a permis să fie donator, iar programarea intervenţiei s-a făcut imediat“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Intervenţia de transplant a decurs fără probleme deosebite, fiind realizată de două echipe din cadrul spitalului.

Acesta este cel de-al şaptelea transplant de rinichi din acest an, toate cele realizate în unitatea medicală ieşeană fiind de la donatori vii şi niciunul de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. A existat o prelevare de la doantor în moarte cerebrală în urmă cu o săptămână, însă, în momentul în care rinichii au ajuns la spital pentru a fi transplantaţi, s-a constatat că aceştia nu mai erau viabili. Pe lista de aşteptare a centrului ieşean se află peste 400 de pacienţi, care speră să primească un rinichi sănătos şi să scape de şedinţele de dializă. 

Comentarii