Odă pentru Mihai Chirica

vineri, 22 iunie 2018, 01:50
3 MIN
 Odă pentru Mihai Chirica

Iată ce scria acum trei zile, pe frontispiciu, în locul cu cea mai mare vizibilitate aşadar, un cotidian ieşean care susţine că se distribuite în toată Moldova. „Tenace, ambiţios, sincer, stăruitor în a progresa odată cu oraşul pe care-l administrează din postura de primar de exact doi ani. Mihai Chirica îţi poate vorbi despre Iaşi ore în şir… cu patimă, dar mereu ancorat într-o realitate pe care, dacă n-ai repera-o printre cuvinte şi fapte, ai avea senzaţia că o construieşte instantaneu, lăsându-te pradă  unei pasiuni al cărei rob fericit a devenit el însuşi“.  

Ce să spunem, dacă n-am repera printre cuvinte  dorinţe ilegitime din redacţie, am zice că încă trăim în plin ceauşism. Este o lege a naturii care compensează lucrurile şi le face armonioase. Imediat ce apare unul cu tendinţe megalomane, natura produce şi un linguşitor pe măsură. Dar trebuie să recunoştem că parcă nici Simirad, cu narcisismul său celebru, nici Nichita, cu hambâţul lui cât casa, nu s-au dedat la asemenea pupincurisme. Frazele de mai sus au fost urmate a doua zi de un interviu de două pagini, în care se spunea că în târgul nostru curge numai şi numai lapte şi miere, şi asta, evident, fix de când a venit primar Chirica. Săracul de primar, dacă după doi ani l-a apucat o aşa paranoia, peste alţi doi ani se va închipui în cele mai înalte sfere, ca acel pictor celebru în Iaşi, atât de fermecător, de altfel, căruia i se spunea Basil, şi care se recomanda foarte grav „Bazil, împăratul Braziliei“.

Şi alte ode colaterale

Şi dacă tot am ajuns la capitolul „Ode“, haideţi să vă mai povestim despre una recentă, dar de data asta una publicată într-o gazetă mai imundă: cea a şantajiştilor zoioşi din târg. Aicea a ajuns nu de mult să dea un interviu-fluviu taman cardiologul şef de la Institutul Inimii, cunoscutul dr. Dinu Nică, cel lovit numai de belele în ultima perioadă: ba foc, ba dosar penal la DNA. În fine, nu despre astea vrem acuma să vorbim, că s-a dezbătut destul, ci despre interviul dat de distinsul domn doctor zoioşilor lui Ghihocel. Unde spunea domn doctor că Lucan, vestitul chirurg urolog clujean despre care s-au descoperit dovezi ce te strâng în spate, atât umane cât şi şpago-financiare, că distinsul nu ar merita un asemenea tratament, căci trebuie să ştim să ne apărăm valorile chiar dacă ele mai calcă pe alăturea, şi altele din acelaşi registru. Cine să se fi gândit atunci, Doamne-fereşte, că nu avea să treacă prea mult timp şi domn doctor de la Iaşi avea să invoce aceleaşi argumente de la soţietatea civilă sau juridică, dar pentru sine, nu pentru altul, vorba amendamentului acela adus de parlamentarii acuzaţi de şpagă la Codul Penal, zilele astea: dacă e pentru altul, nu se pune! Drept pentru care noi atâta am avut de spus: de-acuma să zică onorata instanţă!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

 

 

 

 

Comentarii