Vine oaia, bine-mi pare!

Oile româneşti, în plin proces de răvăşire!

duminică, 06 octombrie 2019, 08:29
3 MIN
 Oile româneşti, în plin proces de răvăşire!

Cu excepţia perioadei pascale, românii nu prea găsesc în comerţ carne de ovine; de fapt, nici nu se înghesuie, cică miroase a cojoc năduşit de cioban.

Cu toate astea, toţi au din şcoală noţiuni de bază despre Mioriţă, bucălaie, transhumanţă etc. şi apreciază brânza de Sibiu făcută la Hârlău. De câteva zile, ţara vibrează în ritmul manifestărilor gen "Răvăşitul Oilor", care atrag public amator de voie bună; de fapt, sunt sărbătorite turmele întoarse (care se mai întorc, că lupii şi urşii sunt înfometaţi) de la munte; fiind evenimente fericite, lumea râde, cântă şi dansează şi bea / înfulecă produse pe bază  de oaie. De "Răvăşitul Oilor" ciobanii se spală după vară (aşa am citit pe net şi ne-am mirat, dar ne-am amintit de un coleg de armată, care şi mai rar), iar baciul "răvăşeşte turmele" (împarte oile posesorilor), apoi întinde pe jos cojocul şi pândeşte prima oaie care se aşază pe el: dacă e albă vine o iarnă cu zăpadă şi dacă e neagră iarna va fi blândă, cu pământ neacoperit de nea. Au coborât de la munte şi oile sătenilor din Consumatori…

                                                        *         *         *

Câţiva localnici au cam mârâit, zicând că ei n-au fost la munte din tinereţe, fiindcă nu şi-au permis, şi că, la ce onorariu au cerut ciobanii, sigur oile lor au fost la munte în Poiana Braşov, apoi şi la Mamaia. Fiindcă auziseră istorii despre păstori care s-au spălat după vară şi au ucis toţi peştii, sătenii le-au propus, în loc de scaldă, parfum şi deodorant; ciobanii au fost de acord, iar unul a şoptit "Al cincilea an în care am fentat spălatul!". Baciul a răvăşit oile; cea mai răvăşită s-a simţit bârsana Graţiela, deoarece păstorul ei preferat, Nelu, ajuns în sat, i-a întors spatele şi a plecat la băut. Tot baciul şi-a pus cojocul năduşit pe jos: mii de privitori au leşinat de la miros. Prima oaie care s-a aşezat pe el a fost cu alb şi negru, ca o zebră; baciul i-a tras cu opinca, iar oaia a făcut Zbrrrrr! pe-o dugheană. După cinci minute, lângă ea a ajuns a doua oaie, care a umplut de căcăreze cojocul, apoi dulăul ciobănesc, care s-a uşurat pe el. Cât baciul a fugărit câinele, cojocul întins pe iarbă a dispărut, furat de cineva…

   *         *         *

Mulţi dintre cei prezenţi au trecut la esenţa evenimentului, adică la cheful pe bază de preparate ciobăneşti, pe fondul sonor asigurat de un taraf apreciat pe plan local; cei care s-au înghesuit la standurile cu mâncare zic că au rămas plăcut impresionaţi de măsline, un soi necunoscut de ei până atunci, dar se întreabă de ce au fost expuse tocmai în zona de produse obţinute de la oi; doi ciobani care i-au auzit şi-au muşcat buzele, să nu râdă. Între timp, nişte săteni care şi-au numărat oile şi au descoperit că toate se aflau, cu poreclă şi descriere, în rubrica "Pierderi", au vrut să-l bată pe baci, acuzându-l: "O vară întreagă aţi frecat menta şi ne-aţi mâncat bârsanele!"; bătrânul a răspuns, calm: "Mâncat? Nţţţţţ! Le-am băut!". Se pare că oile pe care păstorii nu le-au schimbat pe băutură au fost folosite în loc de pufoaice, fiind foarte pufoase.

 

Oi şi voi

Comentarii