Olimpiada internaţională de matematică pentru studenţi începe azi la Iaşi

miercuri, 28 februarie 2018, 02:50
2 MIN
 Olimpiada internaţională de matematică pentru studenţi începe azi la Iaşi

Studenţi din şapte ţări, de la 21 de universităţi, se vor întrece la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (TUIASI) în cadrul unei competiţii internaţionale de matematică. „South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students“ – SEEMOUS 2018 este o olimpiadă internaţională pentru studenţi aflată la cea de-a XII-a ediţie. 

 

Deschiderea oficială a competiţiei va avea loc astăzi, de la ora 11, în Aula Universităţii „Gh. Asachi“ din corpul din Copou, urmând ca, mai apoi, până pe data de 4 martie, studenţi din Argentina, Bulgaria, Cehia, Grecia, România, Rusia şi Turkmenistan să participe la probele competiţiei.

„Suntem deosebit de onoraţi să fim din nou gazda olimpiadei internaţionale de matematică pentru studenţi SEEMOUS, eveniment care confirmă educaţia de calitate din universitatea noastră. În mod evident, educaţia în inginerie şi arhitectură nu este posibilă fără matematică, multe dintre profesiile de astăzi nu pot exista fără matematică, însă, în mod cert, studenţii care participă la acest concurs nu au parcursul clasic al disciplinei de matematică. Suntem convinşi că participanţii vor profita de aceste zile şi pentru a vizita punctele de atractivitate ale universităţii, şi anume Aula şi Biblioteca, bijuterii arhitecturale apreciate în ţară şi, mai ales, în afara ţării, precum şi obiectivele turistice care au făcut Iaşul recunoscut în întreaga lume“, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

La ceremonia de deschidere a celei de-a doua ediţii în care olimpiada se desfăşoară la Iaşi vor fi prezenţi Mihai Chirica – primarul municipiului Iaşi, Doru Ştefănescu – vicepreşedinte al Societăţii de Matematică din Sud-Estul Europei – „Mathematical Society of South Eastern Europe“ (MASEE) şi al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Antonela Toma – director al Departamentului pentru Finanţarea Învăţământului Superior de la Ministerul Educaţiei Naţionale, Sava Grozdev – membru al Academiei de Ştiinţe din Bulgaria, prof.univ.dr. Constantin Zălinescu – membru corespondent al Academiei Române, preşedintele juriului, prof.dr.ing. Neculai Seghedin – prorector al TUIASI, şi lect.dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică şi Informatică al TUIASI şi chairman al SEEMOUS. Probele se vor desfăşura mâine, între orele 10.00 şi 15.00, în sala mare a Bibliotecii Universităţii Tehnice din Copou, în zilele de vineri şi sâmbătă fiind organizate tururi ghidate în Iaşi, dar şi la obiective turistice din Moldova. Ceremonia de premiere va avea loc sâmbătă, de la ora 17, în sala Rossini, Congress Hall, de la Palas Mall.

 

 

Comentarii