Olimpiada naţională de română se ţine anul acesta la Iaşi

marți, 23 aprilie 2019, 01:50
2 MIN

Circa 500 de elevi şi profesori ai lor se află în aceste zile în oraş. Festivitatea de premiere va avea loc vineri. De ce crede inspectorul şef al ISJ, Genoveva Farcaş că a fost ales Iaşul pentru organizarea a nu mai puţin de 9 astfel de competiţii naţionale?

Începând de astăzi, câteva sute de elevi din întreaga ţară vor participa la Iaşi la etapele naţionale a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru elevii de gimnaziu şi a Olimpiadei de Limba şi literatura ucraineană maternă. La Olimpiada de Limba şi literatura română vor participa aproximativ 500 de elevi şi profesori din întreaga ţară, competiţia desfăşurându-se până pe 26 aprilie. Deschiderea festivă a olimpiadei a avut loc ieri, în Aula Magna a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, urmând ca probele să se desfăşoare în perioada 23-25 aprilie, la Colegiul Naţional. Tot în perioada 23-25 aprilie vor avea loc şi vizite la diferite obiective turistice din centrul istoric şi zona Copou.

Vineri, de la ora 10, va avea loc Festivitatea de premiere, tot la Colegiul Naţional. „Plasat neîntâmplător sub genericul «Anul cărţii în România», evenimentul îşi propune să valorizeze, în contexte formale şi nonformale, pasiunea copiilor şi a tinerilor pentru lectură şi scriere creativă, precum şi competenţele de comunicare orală, pe teme generoase de literatură şi artă“ a declarat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş, inspector şcolar general al ISJ Iaşi. În cadrul acestei competiţii, judeţul Iaşi este reprezentat de 15 elevi. „Etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română deschide lista celor 9 evenimente competiţionale programate în judeţul nostru pentru sezonul aprilie – iulie 2019, expresie a recunoaşterii în plan naţional a competenţelor ştiinţifice, manageriale şi organizatorice ale instituţiei“, au comunicat reprezentanţii ISJ.

Tot astăzi încep probele Olimpiadei de Limba şi literatura ucraineană maternă, la care vor participa 51 de elevi din judeţele Botoşani, Caraş-Severin, Maramureş, Suceava şi Timişoara. Probele se vor desfăşura la Liceul de Informatică. Elevii participanţi studiază limba ucraineană ca limbă maternă. 

Comentarii