De Business

Punem punctul pe știi

Opinie Dragoş Damian: Unde se duc banii pe care îi plătim pentru sănătate?

marți, 12 decembrie 2023, 14:45
3 MIN
 Opinie Dragoş Damian: Unde se duc banii pe care îi plătim pentru sănătate?

Unde se duc banii pe care îi plătim pentru sănătate? Situaţia de la CNAS este o bătaie de joc nu numai la adresa pacienţilor care au nevoie de servicii medicale, ci şi la adresa contribuabililor care plătesc 10% contribuţii la asigurările de sănătate.

Schimbările dese de leadership din cauza presiunilor politice, presupusa lipsă cronică a banilor, grevele angajaţilor care au rămas pe scheme de salarizare de acum 10 ani, un sistem informatic care a costat miliarde şi care mai mult nu merge şi festivalul de scutiri la plata contribuţiilor sunt tot atâtea aberaţii care arată că cineva fie este complet incompetent în a elabora politici publice pentru finanţarea sănătăţii românilor, fie doreşte să controleze puşculiţa doldora de bani.

CNAS strânge anual peste 55 de miliarde de lei – cu peste 40% mai mult decât acum 5 ani, în 2019, înainte de pandemie. În general, sănătatea – finanţată de la bugetul de stat şi din contribuţia de sănătate – primeşte, cel puţîn pe hârtie, aproape 80 miliarde de lei, cu peste 75% mai mulţi bani decât în 2019. Se livrează bani cu nemiluita în sistemul de sănătate şi totuşi se pare că acesta este din nou în colaps. Haideţi să vedeţi câteva proiecţii pentru 2024. În cazul medicamentelor de exemplu, rămân cel puţîn 3 luni neplătite din anul 2023, autorităţile încearcă din septembrie să le împingă spre a fi plătite în 2024 – şi iată că au reuşit, anul este practic încheiat. Astfel încât plata datoriilor acumulate din 2023 – estimativ – 3-4 miliarde de lei, trebuie bugetată în 2024. La asta trebuie adăugat cel puţîn un alt miliard de lei – creşterea punctului de pensie va creşte şi plafonul de gratuitate pentru pensionari. De parcă nu ar fi destul, de la 1 ianuarie intră în compensare şi un coş de molecule noi, care însumează – estimativ – 2-3 miliarde de lei în plus care trebuie puse în bugetul sănătăţii din 2024. Dintr-un foc se fac 6-8 miliarde de lei suplimentar doar pentru decontarea medicamentelor în 2024, în condiţiile în care, de fapt, nu au mai existat în 2023 bani pentru medicamente încă din august. În acest moment medicamentele utilizate de către români sunt creditate în totalitate de către producători, care au extins termenele de plată până la 240 de zile. Şi asta este doar cazul medicamentelor. Alţi prestatori de servicii medicale trebuie să recupereze bani, medicii de familie ţipă că nu sunt plătiţi, spitalele ţipă că nu mai au bani pentru servicii, sindicatele din sănătate ţipă din cauza salariilor, de fapt ultimele două luni au fost numai cu proteste din cauza lipsei banilor.

Cineva îşi bate joc de noi toţi, pentru că, deşi plătim contribuţii la sănătate de 10% din salariul brut, când suntem bolnavi trebuie să aruncăm cu bani din buzunar în dreapta şi stânga, toţi am încercat pe pielea noastră această realitate. Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Alexandru Rafila trebuie să trimită pe cineva la CNAS să facă un control serios acolo, să înţelegem şi noi despre ce vorbim – chiar nu sunt bani destui sau cineva acţionează incompetent sau cineva manipulează cu bună ştiinţă aproape 60 miliarde de lei ca să ajungă doar cu dedicaţie „unde trebuie”.

Până ce sistemului public de asigurări de sănătate nu i se va adăuga un sistem privat de asigurări de sănătate, care să-i facă cu adevărat competiţie, probabil că putem plăti contribuţii obligatorii din salariul nostru şi de 50% la sănătate, vor dispărea precum cei 10% din prezent.

Dragoş Damian, director general Terapia Cluj şi director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

Articol preluat de pe stiripesurse.ro

Comentarii