Orban sacrifică votul din 26 mai

vineri, 25 octombrie 2019, 01:50
3 MIN
 Orban sacrifică votul din 26 mai

Pe ce se bazează susţinerea USR pentru învestirea guvernului PNL? Deocamdată, pe o mare minciună: promisiunea de a îndrepta legile justiţiei în Parlament.

Supusă unei presiuni mediatice nebune, USR a capitulat din cauza unor atacuri la prezidenţiabilul Dan Barna. Şi a anunţat susţinerea pentru învestirea guvernului Ludovic Orban în stil de mare gafeur, după ce tocmai demonstrase că aşa-numitul „test al majorităţii” anti-PSD din Parlament nu funcţionează (anularea recursului compensatoriu, alegeri pentru primari în două tururi, fără penali în funcţii publice nu au putut fi introduse pe ordinea de zi). Nici acum „testul majorităţii” nu are şanse să fie trecut, dar USR stă „responsabilă şi matură”, absolvită de atacurile media, alături de liberali. Ce are de pierdut? Decontează orice eşec, gafă, ticăloşie a PNL. În perspectivă, USR nu se va mai putea profila ca varianta de back-up a societăţii pentru alegerile generale, în condiţiile în care PNL se erodează, iar PSD îşi revine.

Ce a obţinut USR în schimbul susţinerii? O hârtie denumită „Acord politic”. Nimic de obiectat în privinţa conţinutului propriu-zis, a dezideratelor enumerate acolo. Începe cu problema esenţială: implementarea recomandărilor MCV, a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale Greco. Printre altele, abrogarea recursului compensatoriu şi desfiinţarea Secţiei Speciale. Dar cum? Liberalii spun că în niciun caz prin ordonanţe de urgenţă. De ce? Pentru că, zic ei, s-ar încălca votul referendumului din 26 mai: fără ordonanţe de urgenţă în justiţie. S-ar putea doar prin lege, în Parlament. Acel vot din 26 mai, dat de popor cu bună credinţă, e folosit împotriva motivului pentru care a fost menit: repararea situaţiei din Justiţie.

Cui trebuie să-i mulţumim? Lui Klaus Iohannis, care a avut „inteligenţa” să formuleze nişte întrebări la referendum invocate acum împotriva corectării rapide, imediate – cum cere UE prin MCV – adică la revenirea la punctul zero, dinainte de intervenţiile brutale ale PSD-ALDE-UDMR în justiţie. Morala: e just să distrugem un sistem în câteva zile, dar ne trebuie musai un deceniu să-l reconstruim. Ce soluţie propune PNL şi USR acceptă într-un mod discutabil? Să lăsăm Parlamentul să rezolve cerinţele UE, ceea ce echivalează cu o minciună pe faţă. Cu acest Parlament, în următorul an, e doar o utopie.

O putem constata foarte clar din modul în care s-a negociat susţinerea pentru Guvern. După ce premierul desemnat, Ludovic Orban, a semnat cu USR, a căzut la înţelegere cu ALDE şi UDMR: fără ordonanţe de urgenţe pe justiţie. Două partide care au masacrat sistemul de justiţie alături de PSD se asigură că totul rămâne sub control şi îşi menţin capacitatea de şantaj în Parlament, singura instituţie unde se mai poate corecta ceva. Suplimentar, Călin Popescu Tăriceanu condiţionează sprijinul ALDE de menţinerea Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor. Secţia nu va putea fi desfiinţată nici prin lege fiindcă ALDE nu va asigura majoritatea.

Aşadar, pe ce se bazează susţinerea Guvernului? Deocamdată, pe o mare minciună: promisiunea de a îndrepta legile justiţiei în Parlamentul actual. Dacă între PNL şi USR nu există o înţelegere secretă pentru declanşarea alegerilor anticipate şi acum nu se parcurg „pe burtă” paşii premergători, programul de guvernare în domeniul justiţiei e o imensă ţeapă dată electoratului, o înşelare a spiritului votului din 26 mai.

Comentarii