Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Orban sau Cîțu? Ziua care decide viitorul premier. Alegeri PNL în plină explozie pandemică, cu Iohannis în frune

GALERIE
congres pnl
  • congres pnl
- +

După un război politic care a blocat activitatea Parlamentului și a generat o criză politică în guvern, liberalii își aleg sâmbătă președintele care îi va conduce pentru următorii patru ani. Lupta fără scrupule, cu trădări și atacuri dure, a fost la un pas de bătaie la nivelul filialelor. PNL a fost împărțit în două tabere: susținătorii lui Ludovic Orban versus susținătorii lui Florin Cîțu. Lucrurile vor fi tranșate de către cei 5.000 de delegați din toată țara care vor veni la Romexpo. Nu va lipsi nici președintele Klaus Iohannis, care pare că a înclinat balanța în favoarea premierului, scrie hotnews.

În plină explozie a numărului de cazuri de COVID-19 (Capitala se apropie vertiginos de pragul de patru la mia de locuitori), 5.000 de delegați sunt așteptați sâmbătă la Romexpo pentru a alege președintele PNL. Aflați la guvernare, liberalii au avut grijă să-și asigure cadrul legal pentru organizarea congresului. Cu ajutorul Guvernului și al Departamentului pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat, au legalizat condițiile în care 5.000 de oameni pot sta în interior.

Intrarea delegaților în pavilionul Romexpo se va face doar pe baza certificatului verde COVID care să ateste că sunt vaccinați, au un test PCR sau antigen negativ sau că se află în perioada cuprinsă între 15 - 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul, conform noilor reglementări.La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis.

Cum arată calculele înaintea Congresului PNL

În lupta pentru funcția de președinte al PNL, cei doi rivali - Ludovic Orban și Florin Cîțu - au în spatele lor parlamentari, lideri de organizații, primari sau europarlamentari. De-a lungul campaniei interne care a durat mai bine de trei luni, Ludovic Orban a pierdut mulți dintre susținători, dar a avut o echipă de fideli formată din oamenii pe care i-a promovat în funcții cheie.

Dacă la începutul anului 2021 majoritatea liderilor PNL din țară își anunțau susținerea ca Ludovic Orban să obțină un nou mandat la șefia partidului, situația s-a schimbat pe parcurs. De-a lungul campaniei interne, Orban a fost trădat de lideri de organizații care au sărit în barca adversarului Florin Cîțu.

Alături de președintele PNL au rămas însă o parte dintre liderii pe care i-a promovat și susținut - foști miniștri sau secretari de stat precum Violeta Alexandru, Ionel Dancă, Alexandru Nazare, Antoanel Tănase, Adrian Oroș, Costel Barbu, Virgil Guran, Ionel Ștegan, dar și parlamentarii Cornel Olar, Cătălina Ciofu, Elena Hărătău, Ioan Cupşa, Sorin Bumb, Gheorghe Carp, Dănuţ Bica și primarii Ioan Turc- primar Bistrița, Călin Bibarţ - primar Arad, Gelu Tofan - viceprimar Piteşti, Leonard Achiriloae - primar Roman.

Pentru moțiunea lui Ludovic Orban au votat opt filiale: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Număr delegaţi: 769

În pofida numărului mic de organizații care au votat moțiunea lui Ludovic Orban, echipa acestuia este optimistă. Surse din tabăra sa susțin că în ultima săptămână lideri de filiale și parlamentari ar fi sunat delegați la congres pentru a-i convinge să susțină candidatura în fața lui Florin Cîțu. Nu mai puțin de 4.200 dintre cei 5.000 de delegați au fost sunați prin call-centerul organizat.

„Personal, Orban a reușit să vorbească la telefon, în ultima săptămână, cu 1.300-1.400 de persoane. Evaluarea făcută de noi până la acest moment este că la congres vor fi 2.700-2.850 de voturi în favoarea lui Ludovic Orban”, au declarat surse din tabăra Orban.De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu a beneficiat de ajutorul și susținerea unor lideri puternici, plecând de la președintele țării și continuând cu miniștri, primari, dar și lideri controversați în politica românească.

Florin Cîțu, rivalul actualului președinte PNL, are în tabăra sa nume grele de lideri liberali vechi și noi. Din postura de premier și favorit al președintelui Klaus Iohannis, Cîțu are votul a 28 din cele 48 de organizații: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Număr total delegaţi: 2.995.

La capitolul susținători, din poza de grup, în prim-plan sunt lideri precum Emil Boc, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Vergil Chițac, Nicolae Ciucă, Sorin Cîmpeanu și Virgil Popescu.

De remarcat că foștii lideri PDL Emil Boc, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan și Lucian Bode, care au susținut-o puternic pe Elena Udrea în perioada mandatului lui Traian Băsescu, sunt printre susținătorii vocali ai premierului Florin Cîțu.

În tabăra lui Florin Cîțu se mai află lideri de organizații, parlamentari și primari. Câteva nume: Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Sorin Câmpeanu, Alin Tișe, Sorin Cîmpeanu, Virgil Popescu, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Cristian Bușoi, Monica Anisie, Nelu Tătaru, Virgil Chițac și Marcel Vela.

Mai mult, pe hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri