Orele astrale ale rapsodului Deltei Bogdan Bârleanu

joi, 30 septembrie 2021, 01:50
1 MIN
 Orele astrale ale rapsodului Deltei Bogdan Bârleanu

Delta Dunării e un colţ de paradis terestru. Apele marelui fluviu se despletesc înainte de intrarea în mare în cele trei braţe, ţesând întinderi parcă necuprinse, pânzeturi acvatice şi vegetale, privelişti fără seamăn prin splendoarea lor genuină. Harfa aceasta mereu cântătoare e tărâmul unui spectacol fascinant. 

Natura etalează într-o proiecţie de superproducţie, ce curge continuu, salbe de nestemate, ce fost-au plăsmuite din elemente cu care Dumnezeu a făcut lumea. Se nuntesc în cântecul nupţial al corzilor giganticei harfe şi izvorăsc clipă de clipă miracolul. Sunt apele cele foşnitoare sau spumegoase, copacii ce-şi scaldă coroanele în oglinzi şi vâltori, e stufărişul, păpurişul unduind în sonorităţi baladeşti. În această mirifică frescă se regăsesc, încununând veduta, mulţimile de plante, cu vedeta lor regală, nuferii, popoarele de păsăret ca de pe corabia lui Noe, gureşe, ori tăcute, fauna cea specială de ţinut al îngemănării apelor cu uscatul, precum şi insectele câtă frunză şi iarbă. Printre fuioare de apă şi plauri, pe limbile de pământ se iţesc satele de pescari, satele lipoveneşti, cu albăstrimea pereţilor de casă şi cu roşeaţa coperişurilor ţuguiate din tablă, ori cu ocrurile celor din stuf. Delta e una din minunile cereşti dăruite pământului. În mare parte Delta şi-a păstrat frumuseţea cea neprihănită cu toate agresiunile pricinuite de progresul tehnologic şi de nesăbuinţa oamenilor. Ne oferă neistovit o ofrandă inegalabilă, măreţia şi frumuseţea în forme sublime.

Un asemenea univers unic nu are cum să nu fascineze pe omul hăruit măcar cu un bob de simţ al frumosului. Poeţii, pictorii, mai ales, muzicienii, artiştii fotografi, cineaştii şi tot şirul de creatori ai frumuseţii artistice au găsit în Delta Dunării un zăcământ inepuizabil de inspiraţie şi impulsul de nestăpânit de a transfigura spectacolul grandios, generând emoţii de înaltă vibraţie şi o bucurie mereu reavănă. Delta îşi are rapsozii săi. Unul dintre aceştia este pictorul Bogdan Bârleanu. De când a păşit pe această Terra mirabilis zugravul de subţire a avut sentimentul că în făptura sa au început a bate orele astrale. De atunci perseverent, răbduriu, pasionat, fremătător, s-a consacrat în exercitarea vocaţiei artistice explorării şi exploatării acestei mine cu minerale rare şi de mare preţ. Stând şi aşteptând bătaia peştelui, ca un pescar împătimit ce e, brăzdând cu barca nesfârşitele canale, lunecând pe sub răsfiratele plete ale sălciilor, ascultând simfonia mirificului topos, Bogdan Bârleanu a meditat la misterul acestui sanctuar al lumii şi, ajuns în atelier, după ce a făcut ordine în roiul de impresii, s-a aşezat la şevalet să nu se piardă, să nu se lepede, cum minunat rosteşte Mihai Eminescu, clipa cea repede. Ca să izbutească a apelat la harul lui coloristic, rafinându-l an de an. A căutat în taşca de pescar al imaginilor ochioase, acele elemente potrivite ca să urzească, într-o recompunere imaginativă de multe ori exuberantă, atmosfera de reverie, poezie, dar şi de dramatism a acestui mediu în care viaţa se rostuieşte după pravile bătrâne, parcă imuabile. Impresiile le rânduieşte pe pânză în ritmurile în care bat orele astrale ale Deltei Dunării. Se întâmplă această lucrare an de an, de o viaţă.

Toamnă de toamnă, cu fiecare expoziţie, Bogdan Bârleanu se străduieşte să arate cu ceva nou spre a-i încânta pe admiratorii lui şi a aduce şi pe alţii în numeroasa ceată de preţuitori ai picturii sale. În înfăţişarea expoziţională din acest an meşterul a sporit luminozitatea pânzelor sale, restituindu-ne veritabile stări de extaz. A izbutit să confere cromaticii, chiar şi în suprafeţele cu tonalităţi mai închise, transparenţe strălucitoare. Dar, ca o contrapondere, în alte zugrăvituri a lăsat culoarea să-şi dezvăluie virtuţile primare, precum în cele în care roşul îşi croieşte drum din neguri sângerânde aidoma soarelui răsărind şi asfinţind peste împărăţia Deltei. Totodată, mai pregnant ca până acum, pictorul a decupat din fabulosul peisaj al Deltei acele detalii cu adevărat relevante şi le-a transfocat cu accente definitorii şi memorabile.

Delta lui Bogdan Bârleanu e cea a descoperitorului de pietre preţioase, de giuvaiere, pe care artistul are iscusinţa de a le pune monturi ce le potenţează expresivitatea tainică. Astfel orele Deltei rapsodului în culoare şi linii, ale peisagistului vocaţional, devin astrale.

Grigore Ilisei este scriitor, critic de artă şi publicist

Comentarii