Orice om e teamă de un miting PSD

joi, 31 mai 2018, 01:50
3 MIN
 Orice om e teamă de un miting PSD

Mai bine ne întoarceam cu jumătate de secol în urmă, când românii cântau amuzaţi ode conducătorului iubit, decât cu două secole înainte, când oamenii erau acareturi la dispoziţia unui moşier.

Social-democraţii s-au răzgândit. Marele miting al simpatizanţilor PSD, cu care partidul ameninţă de vreo doi ani, nu va mai fi un marş vesel pentru susţinerea Guvernului Dăncilă, ci un protest încruntat împotriva „abuzurilor” din justiţie. Mult spus, „social-democraţii s-au răzgândit”. Liderii din teritoriu au intrat la şedinţa PSD de marţi convinşi că trebuie să taie din bugetul de vacanţă ca să-şi apere premierul, şi au aflat de la Dragnea că trebuie să plătească „mojicimea” ca să-l apere pe EL de judecători. Bine, liderii din teritoriu, mai puţin Maricel Popa al nostru, care credea că mitingul e despre „familia tradiţională”. Asta ar mai fi lipsit. Zeci de mii de tradiţionalişti aduşi cu autocarele în Piaţa Victoriei, la aceeaşi oră de desfăşurare a unui marş al minorităţilor sexuale. O mineriadă curcubeu, pe model rusesc. Pericolul unui conflict spontan n-a trecut, să vedem pe cine interzice în „piaţă” primarul Gabriela Firea.

Pe 8 iunie, magistraţii instanţei supreme urmează să se pronunţe în dosarul în care Dragnea e acuzat de abuz în serviciu. Mitingul PSD a fost programat a doua zi. Asistăm la o premieră odioasă. Un lider de partid promite să scoată în stradă zeci de mii de oameni care să protesteze împotriva unui complet de judecători care-i pregătesc sentinţa. Un astfel de atac la independenţa justiţiei nu a mai existat într-un stat membru UE, dar e străin şi de ţări precum Madagascar sau Costa Rica. Atenţie, marşul PSD nu e despre oameni care din proprie iniţiativă sar din pat revoltaţi la 12 noaptea (vezi OUG 13) şi o iau la fugă spre centrul oraşului, ci de indivizi „cumpăraţi” şi „transportaţi” pe banii partidului în Capitală. O masă de manevră, percepută ca atare de liderii PSD. „Câte bucăţi vrei şefu? Eu îţi aduc 5.000 de capete, mă costă atât. O să moară Nelly (n.r. – Ionela, amanta) când află cât plătesc pe amărâţii ăştia”. Aşa se negociază în fix aceste ore participarea la mitingul PSD. Sufletele unor români sunt tranzacţionate de baronii locali în schimbul influenţei în partid. O zi din viaţa unui simpatizant PSD a devenit obiect de licitaţie între jupânii din teritoriu care vor să-l pupe în fund pe Dragnea. Sigur, astfel de tranzacţii am observat şi la PNL (mai ales la fostul PDL), dar în acest caz s-a mers prea departe. Nu e un simplu miting electoral. Oamenii sunt cumpăraţi ca vitele la piaţă pentru a pune presiune pe magistraţi, pentru a-şi salva şeful de închisoare. Nimeni până la Dragnea nu şi-a permis să folosească într-un scop atât de mârşav, de dezumanizant, infrastructura de partid.

Trag încă nădeje că acest miting nu va avea loc. Sau, cel puţin, că marşul îşi va recăpăta scopul iniţial, acela de sprijin pentru premierul Dăncilă. Mai bine ne întoarceam cu jumătate de secol în urmă, când românii cântau amuzaţi ode conducătorului iubit, decât cu două secole înainte, când oamenii erau acareturi la dispoziţia unui moşier. Când un singur om îşi permitea să facă ce vrea cu semenii lui „pentru că poate”.

Comentarii