Ortodocşii de rit vechi au celebrat ieri Crăciunul

marți, 08 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Ortodocşii de rit vechi au celebrat ieri Crăciunul

În Iaşi există o comunitate de câteva mii de persoane care urmează acest rit. În România există un milion de creştini ortodocşi de rit vechi, iar în Iaşi există o singură biserică: Sf. Parascheva de pe strada Sf. Lazăr.

Creştinii ortodocşi pe stil vechi au sărbătorit duminică seara ajunul Crăciunului, iar pe 7 ianuarie Naşterea Domnului, în Iaşi fiind o comunitate de câteva mii de persoane care urmează acest rit. Majoritatea dintre aceştia au participat la slujbele religioase organizate la Biserica „Sfânta Parascheva“ de pe strada Sfântul Lazăr din Iaşi, un lăcaş de cult pe rit vechi. Creştinii ortodocşi respectă în aceasta perioadă calendarul iulian, decalat cu 13 zile faţă de cel oficial, adoptat de către stat. Printre cei care ţin această sărbătoare se numără şi ruşii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii cât şi sârbii din Banat. Există de asemenea şi un număr de creştini ortodocşi care nu frecventează biserici de rit vechi care ţin sărbătorilor de aşa natură.

Astfel, asemenea colindătorilor, tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale au vestit în ajunul Crăciunului naşterea Mântuitorilui. Odată întorşi acasă, colindătorii au stat împreună cu familiile lor la o masă care poartă numele de Cina Sfântă. Acesta începe după ce se ivesc primele stele pe cer, ca semn al ghidării magilor către locul în care s-a născut Iisus. În toată România există aproximativ un milion de creştini ortodocşi de rit vechi, iar în Iaşi există o singură biserică, Sf. Parascheva, unde se serbează Crăciunul după vechiul calendar.

Comunitatea celor de rit vechi din Iaşi e constituită şi de numărul mare de studenţi basarabeni care sunt stabiliţi la studii atât la universităţi cât şi la liceele ieşene. La nivel mondial există mai multe biserici ortodoxe care încă sărbătoresc Naşterea Domnului pe 7 ianuarie, iar printre acestea sunt şi Patriarhia din Ierusalim, Biserica Ortodoxă Rusă, cât şi multe dintre mânăstirile de pe Muntele Athos.

Comentarii