De Sănătate

Punem punctul pe știi

Paramedic pe motocicletă: Salvatorii care ajung în câteva minute oriunde în oraş

vineri, 07 septembrie 2018, 01:50
5 MIN
 Paramedic pe motocicletă: Salvatorii care ajung în câteva minute oriunde în oraş

Acum o lună erau date spre folosinţă două motociclete SMURD, singurele unităţi mobile de acest gen din zona Moldovei, aduse la Iaşi pentru a scurta timpul de intervenţie în cazul incidentelor din stradă, tot mai frecvente în ultima perioadă. Gândite să ajungă la faţa locului într-un interval la jumătate decât cel al ambulanţelor, cele două motociclete SMURD au intervenit până acum la 20 de astfel de situaţii critice petrecute pe şosea, fie că a fost vorba de accidente, fie de persoane cărora li s-a făcut rău în timp ce se aflau în spaţiu deschis.

De pe 3 august, cele două subunităţi medicale, care au deocamdată ca punct de plecare Casa de Cultură a Studenţilor şi Prefectura, şi-au împărţit oraşul în două, frăţeşte, şi de acolo au început să răspundă la apelurile legate de incidentele petrecute în oraş. Zece paramedici cu experinţă au urcat, prin rotaţie, pe cele două unităţi mobile, şi vor continua să o facă pentru a acorda prim ajutor accidentaţilor, pentru a le menţine funcţiile vitale până la sosirea medicilor, dar şi pentru a evalua situaţia de la faţa locului, eficentizând astfel modul de distribuţie a personalului medical în oraş.

După cum spun paramedicii SMURD, una dintre cele mai importante îndatoriri ale celor două persoane care îşi desfăşoară activitatea pe o tură este să evalueze situaţia şi să transmită dispeceratului dacă mai este nevoie de vreun echipaj de intervenţie în plus sau dacă nu mai este cazul ca acestea să intervină. Astfel, un echipaj care se îndrepta spre un accident care a fost preluat deja de un paramedic de pe motocicletă, iar acesta a constatat că nu este nevoie de transport la spital, poate fi redistribuit spre un alt incident.

„Noi acordăm prim ajutor, menţinem funcţiile vitale până vine ambulanţa şi-l preia spre spital. Când ajungem acolo, ştim exact ce date să dăm, să ştie şi dispeceratul ce să trimită, dacă mai e nevoie de ceva suplimentar. Şi chiar dacă nu reuşeşti să intervii concret, constaţi situaţia şi spui dispecerului ce să trimită. Aşa că scuteşti poate o maşină de venit, care se poate duce la un alt caz. Se eficentizează modul în care se trimite personalul la alte intervenţii”, spune Andrei Anicăi, unul dintre cei zece paramedici SMURD. Andrei are 33 de ani şi vreo 12 de când lucrează în domeniu. De-a lungul timpului a lucrat şi pe unităţile de prim ajutor (EPA), dar şi pe unităţile de terapie intensivă mobilă (TIM), pe lângă medici. Chiar şi acum, când iese din tura de 12 ore, de pe motocicletă, îşi continuă programul cu încă 12 pe maşinile de intervenţie, acolo unde i se solicită ajutorul. Un an a făcut cursuri de prim ajutor, ca să ştie cum să intervină în situaţii de criză, cum ar fi atunci când cineva face un stop cardio-respirator, de exemplu. Apoi, un alt an a învăţat cum să ajute pacienţii şi medicamentos, acolo unde situaţia i-o cere. Cât despre noile metode de intervenţie ale SMURD, Andrei Anicăi n-a stat prea mult pe gânduri când a trebuit să ia decizia de a lucra şi pe motocicletă. În primul rând, aceasta s-a cerut natural, pentru că motorul este şi una dintre pasiunile sale, având acasă deja o motocicletă cu care călătoreşte.

În al doilea rând, era unul dintre cei care aveau categoria A deja luată şi cu o vârstă numai potrivită pentru a nu da înapoi când e vorba de adrenalină. „Pentru mine a fost foarte important să-mi îmbin pasiunea cu munca, aşa că mi-a surâs ideea. Pentru că m-am întors de puţin timp din concediu, am intervenit de două ori până acum. Momentan, şi noi, şi cei de la dispecerat suntem în faza de acomodare. În plus, depindem mult şi de condiţiile meteorologice şi de natura situaţiilor. De exemplu, sunt zile în care nu sunt deloc situaţii în care să fie necesar să intervenim sau zile în care plouă şi nu putem ieşi cu motocicletele. Desigur, nici la iarnă nu vom putea s-o facem. Toată lumea consideră că motocicletele funcţionează exact ca maşinile, dar un pic de apă e suficient ca să pierzi controlul, mai ales când te deplasezi în regim de urgenţă. Când mergi cu motocicleta proprie, se poate şi ploaie sau furtună, dar când eşti la intervenţie, manevrele sunt mai agresive. În plus, sunt foarte înalte şi foarte grele, pentru că avem şi echipamentele de prim ajutor acolo”, spune paramedicul. Chiar dacă şi-au împărţit oraşul pe din două, cei doi paramedici SMURD dintr-o tură merg spre accidente împreună aproape întotdeauna, pentru că situaţia poate cere oricând mai multe mâini de ajutor. „Intervenim amândoi odată, când plec eu la un eveniment vine şi cealaltă motocicletă, chiar dacă noi suntem organizaţi pe două raioane. Ca simplu salvator, de unul singur nu prea merge şi trebuie să-ţi vină cineva în sprijin”, povesteşte Andrei Anicăi.

Chiar dacă apelul către unităţile de intervenţie, motocicletă şi ambulanţă, se dă simultan, acesta spune că ajunge cu suficient timp înainte încât să-şi poată parca motorul, să evalueze situaţia şi eventual să înceapă manevrele medicale. Asta se datorează faptului că e mult mai uşor să te strecori în trafic, atunci când te afli pe două roţi. De exemplu, dacă acum ar avea loc un accident rutier în Leţcani, Andrei ar pleca din faţa Prefecturii în acelaşi moment în care o ambulanţă ar pleca de la spital. Ambulanţa ar ajunge la faţa locului după 15-20 de minute, însă paramedicul ar fi deja acolo în aproximativ şapte, şi „şapte minute e suficient ca să salvezi viaţa unui om”, crede Andrei Anicăi. 

 

Comentarii