Parisul deplânge că Moscova nu joacă jocul transparenţei în scandalul otrăvirii lui Navalnîi

joi, 27 august 2020, 12:50
2 MIN
 Parisul deplânge că Moscova nu joacă jocul transparenţei în scandalul otrăvirii lui Navalnîi

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a deplâns joi faptul că Rusia ”nu joacă transparent”, după presupusa otrăvire a opozantului rus Alelsei Navalnîi, relatează AFP. ”Nu înţeleg de ce Rusia nu joacă jocul transparenţei. Este în interesul său, iar noi recunoaştem acest lucru”, a declarat el la postul de radio RTL.

”Dacă ar voi să ia iniţiativa şi să fie transparenţi, acest lucru ar fi în favoarea lor”, subliniază şefuldiplomaţiei franceze. Nicio anchetă nu a fost deschisă în Rusia, în pofida cererilor în acest sens ale Statelor Unite, europenilor şi rudelor lui Aleksei Navalnîi. ”Ar fi inspirată să efectueze o anchetă transparentă, iar atunci când găseşte vinovaţii să-i judece, pentru a da o lecţie, pentru că nu este prima oară când sunt otrăviţi” opozanţi ruşi, insistă Jean-Yves Le Drian.

Kremlinul, care este supus unor presiuni din Occident, a insistat asupra faptului că nu poate considera că opozantul a fost otrăvit atât timp cât nu se identifică vreo substanţă drept otravă. Aleksei Navalnîi, care şi-a făcut un nume anchetând cu privire la corupţia elitei ruse şi în anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit rău săptămâna trecută într-un avion, în Siberia.

Anturajul său a denunţat imediat o otrăvire şi a luptat ca acesta să fie transferat în Germania, suspectându-o pe medicii ruşi că depun eforturi să camufleze o infracţiune. Spitalul Charité din Berlin, unde Navalnîi a fost internat în weekend, a anunţat luni că a găsit ”urme de otrăvire” şi a evocat o ”intoxicare cu o substanţă din grupul inhibitorilor colinesterazei”.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii