Pasajul peste Bahlui din zona Cicoarei ar putea să mai elibereze traficul din Podu Roş

Primarul Chirica crede că, astfel, şoferii din Miroslava vor avea o rută alternativă.

sâmbătă, 06 octombrie 2018, 01:50
3 MIN
 Pasajul peste Bahlui din zona Cicoarei ar putea să mai elibereze traficul din Podu Roş

Lucrările la un nou pod peste Bahlui vor începe săptămâna viitoare. În acest sens, Primăria a semnat un contract cu Geiger Transilvania SRL, firmă care şi-a adjudecat licitaţia. Firma din judeţul Mureş va construi un pod cu patru benzi carosabile în zona fostului stadion Constructorul, lângă ştrand. Podul va face legătura între str. Sarmisegetuza şi str. Sofia Nădejde. 

Lucrările se vor desfăşura pe parcursul a 12 luni, iar Geiger va încasa 6,5 milioane lei. Podul are 61 metri şi este prima investiţie nouă de acest fel destinată să revitalizeze zona Cicoarei prin asigurarea unei mai bune mobilităţi a persoanelor din acest cartier cu restul oraşului. „Podul va avea patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, cu trotuare de o lăţime de 1,5 m, cu accesibilitate pentru persoane cu handicap şi sistem de iluminat. Este o investiţie benefică pentru această zonă şi este un început pentru dezvoltarea acesteia“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

Alte două poduri peste Bahlui pe care le are în vedere Primăria sunt prevăzute în prelungirea bd. Dacia şi între str. Sarmisegetuza şi str. Alexandru Bărbat. În ultimul an, mai mulţi investitori au propus Primăriei proiecte imobiliare pe zona Cicoarei, fiind vorba despre zeci de blocuri care ar urma să se construiască. Primarul a susţinut că noul pod va descongestiona parţial şi traficul prin intersecţia din Podu Roş, în condiţiile în care şoferii din Miroslava vor avea o rută alternativă. Edilul şef al Iaşului a amintit ieri şi de alte proiecte de infrastructură în curs ale Primăriei: refacerea străzilor Semănătorului, Olteniei şi Transilvaniei (contract semnat ieri, în valoare de 3,1 milioane lei, termen de execuţie de 18 luni), Strugurilor (strada şi aleea) şi aleea Tudor Neculai (evaluare oferte, lucrările sunt estimate la 21 milioane lei) şi şos. Iaşi – Voineşti (evaluare oferte, costul estimat al investiţiei se ridică la 9 milioane lei).

Primarul a mai prezentat stadiul unui proiect pe care ieşenii îl aşteaptă de prea mult timp: înfiinţarea unui sistem de e-ticketing în transportul public local, sistem care va cuprinde, printre altele, panouri de informare în staţii de transport cu timpii de aşteptare. Deocamdată, municipalitatea a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate. Proiectarea sistemului va fi făcută de către Urban Scope SRL, firmă ce va încasa 165.000 lei, şi, ulterior, proiectul va fi implementat cu fonduri europene, Primăria având asiguraţi bani în acest sens.

Regele Ferdinand va sta în faţa Palatului Roznovanu

Un alt contract semnat de municipalitate în această săptămână face referire la executarea soclului pe care va fi amplasată statuia Regelui Ferdinand I, locul ales de autorităţi fiind în faţa Palatului Roznovanu. Lucrările vor fi realizate de firma Tar MV, societate ce va încasa aproape 700.000 lei. „Soclul va fi din blocuri de granit masiv după modelul statuii lui Alexandru Ioan Cuza. Înălţimea soclului este de aproximativ 3,5 m, înălţimea to­tală a ansamblului este de aproximativ 6,3 m“, a spus primarul Chirica. Edilul a amintit şi despre o altă investiţie a Primăriei, un contract semnat tot în această săptămână, în valoare de 484.000 lei, pentru furnizarea a 100 de stâlpi ornamentali. Nu în ultimul rând, Mihai Chirica a mai vorbit despre demolarea unui fost bar („Libertatea 1989“), amplasat vizavi de Colegiul Naţional, terenul fiind în proprietatea privată a fostului deputat Constantin Adăscăliţei. În ultimele două zile, lucrătorii Citadin au demolat clădirea de la intersecţia străzilor Muzicescu, Arcu şi Gându.

 

 

Comentarii