De Sănătate

Punem punctul pe știi

Pe lângă profesori, protestează şi angajaţii din sistemul sanitar: grevă japoneză în toate spitalele din Iaşi

joi, 08 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Pe lângă profesori, protestează şi angajaţii din sistemul sanitar: grevă japoneză în toate spitalele din Iaşi

Pe lângă protestele masive ale profesorilor, în Iaşi şi în oraşele din toată ţara au început, de ieri, proteste şi ale angajaţilor din sistemul de sănătate, care cer deblocarea mai multor beneficii financiare care au fost promise de guvernanţi. Sindicatul Sanitas a declanşat ieri grevă japoneză, anunţând proteste în stradă, în capitală, în cursul zilei de astăzi.

„Legea privind salarizarea nu s-a aplicat integral, nu sunt plătite orele lucrate sâmbăta, duminică, cele de noapte sau gărzile la salariul actual, ci la cel din 2018. Vorbim şi de faptul că preţurile au crescut foarte mult, inflaţia este foarte sus şi, din păcate, sunt mai multe categorii din sistemul medical şi cel din sistemul de asistenţă socială care din 2018 nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială”, a declarat Iulian Cozianu, preşedinte al Federaţiei Sanitas, filiala Iaşi.

Conform unui comunicat de presă remis la nivel naţional, sindicaliştii au declanşat o grevă japoneză care a constat în purtarea de banderole / ecusoane cu însemnele SANITAS şi fără să îşi întrerupă activitatea. Sindicatul avertizează însă că este primul pas doar: dacă negocierile nu vor duce către nicio rezolvare concretă, atunci protestele vor escalada.

Punctual, aceştia solicită: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public, aplicarea legii 153/2017, despre care vorbea şi Iulian Cozianu anterior, cu toate prevederile acesteia, finanţarea corectă a tuturor instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării unui contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bugetar în sănătate, dar şi garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru cei angajaţi al spitalele CFR, după ce vor fi transferate de sub tutela Ministerului Transporturilor.

„E vorba şi de angajaţii din spitalele CFR care au fost sau vor fi trecute în subordinea autorităţilor locale: dorim ca locurile de muncă şi salariile acestora să fie corecte. Un prim pas deja s-a făcut: am primit ieri un proiect pentru acordarea la nivel maximum a salariilor celor care nu sunt deja la acest prag, mă refer la personalul auxiliar sanitar, fizicieni, kinetoterapeuţi, personal TESA. Însă e nevoie de mai mult, ca şi celelalte categorii din sistemul sanitar să beneficieze de o creştere a veniturilor”, a mai punctat Iulian Cozianu. 

Comentarii