Pe unde scoatem cămaşa?

vineri, 26 ianuarie 2018, 02:43
3 MIN
 Pe unde scoatem cămaşa?
 
CSM Poli nu va mai putea fi finanţată de la bugetul local decât dacă lichidează datoriile pe anul trecut. Echipa ieşeană mai are nevoie de aproape un milion de lei pentru a încheia anul  2017 pe zero

 

 

CSM Politehnica Iaşi începe anul într-o stare de incertitudine financiară maximă. Începând din acest an, clubul de fotbal nu va mai fi finanţat de autorităţile locale prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean, ci direct de la bugetul local, după cum au anunţat reprezentanţi ai Primăriei. Schimbarea va duce la îngreunarea sprijinirii CSM, care trebuie să nu mai aibă datorii pentru a putea încasa bani publici. Când fotbalul primea bani prin intermediul FSI, această cerinţă nu era obligatorie.

Conform oficialilor clubului de primă ligă, gruparea din Copou a încheiat 2017 cu datorii de circa 3,4 milioane lei. A doua rată din drepturile de televizare pentru sezonul în curs a adus recent în conturile CSM 550 000 de euro, inclusiv TVA, care trebuie achitat până în luna martie. Banii vor fi cheltuiţi imediat, iar echipa ieşeană va mai avea nevoie de aproape un milion de lei pentru a închide anul 2017 şi pentru a putea primi bani de la Consiliul Local în 2018.

Mai trebuie precizat că o altă piedică vehiculată în calea finanţării, neaprobarea bugetului CL pe 2018, nu stă în picioare. Până la avizarea bugetului pe anul în curs, CL Iaşi are voie, în fiecare lună, să aloce sportului 1/12 din suma dată în 2017. Cum aceasta a fost de aproximativ 11,5 milioane lei, primarul Iaşului, Mihai Chirica, poate să aprobe circa 1 milion de lei lunar sportului până la stabilirea noului buget local. După cum am spus, aceşti bani nu pot însă ajunge la clubul de fotbal decât dacă acesta scapă de datorii.

La această oră, soluţia la care se gândesc oficialii CSM Politehnica este contactarea unui împrumut de circa un milion de lei, pentru lichidarea datoriilor pe 2017 şi obţinerea posibilităţii de finanţare de la Consiliul Local Iaşi.

O altă variantă, aşteptarea încasării celei de-a treia şi ultime rate din drepturile TV, care depinde de clasarea la finalul sezonul regulat, este riscantă. Banii vor fi plătiţi de Liga Profesionistă de Fotbal în luna martie, CSM urmând să aibă mari probleme în acest start de an. Mai mult, unele voci susţin că, printre altele, există şi riscul neprimirii licenţei pentru sezonul 2018-2019 dacă lucrurile nu se rezolvă mai rapid. “Ziarul de Iaşi” vă va ţine la curent cu acest subiect. 

 

 

De la PSG în Copou?

CSM Politehnica Iaşi a primit o propunere interesantă pentru completarea lotului. Hervin Ongenda (22 de ani), fost internaţional de juniori şi tineret francez, a fost ofertat Iaşului de agenţii lui. Atacant de buzunar (169 de centimetri), Ongenda a jucat în Franţa la Paris Saint Germain şi Bastia şi în Olanda, la Zwole. Oficialii CSM vor studia varianta şi, în funcţie de starea de sănătate a jucătorului şi a pretenţiilor sale financiare, vor lua o decizie.

 

 

 

 

 

 

Comentarii