Perle de pandemie

luni, 07 februarie 2022, 02:51
1 MIN
 Perle de pandemie

Poate n-aţi văzut ideea, poate n-aţi reţinut-o: la începutul lui decembrie, presa a relatat despre identificarea unei variante neidentificabile a tulpinii Omicron! Poftim: „S-a descoperit o nouă variantă a tulpinii Omicron care nu poate fi identificată de testul PCR. Cercetătorii o numesc Omicronul ascuns” (kanald.ro, 08.12.21). Eu îi zic exact cum i-am zis mai sus: omicronul OZN. Căci de-atunci (de la identificarea unei variante neidentificabile) oricum n-a mai auzit nimeni de ea, de tulpina asta zburătăcitoare.

Taurul şi vaccinul

Pe la mijlocul lui octombrie, am primit pe messenger un screenshot de la un prieten, cu un titlu de milioane: „Un bărbat nevaccinat din Alba a murit, după ce a fost atacat de un taur din gospodăria sa”. Sub poza unui taur, am mai putut citi atât: „Bărbatul, în vârstă de 63 de ani, a fost găsit fără viaţă pe un câmp, prezentând mai multe leziuni”. De Claudia Popovici, 08. Oct 2021.

Am dat căutare pe net, să aflu naibii cine a produs gogomănia. Fără succes, mai întâi. Apoi, în cele din urmă (totuşi, aveam numele autoarei ştirii) am găsit sursa: era vestita Antena3, oameni buni! De ce n-am găsit sursa când am căutat după citatul (titlul) complet? Păi, simplu: şi-or fi bătut joc suficient de mulţi cititori de legătura „logică“ dintre taur şi lipsa vaccinului din sângele gospodarului din Alba, încât cei de la A3 au scos vocabula „nevaccinat” din titlu.

Altfel, ce să zic: mi-a plăcut faza, mai că te inspiră să-ţi imaginezi fel de fel de alte titluri din care poţi trage doar una şi aceeaşi concluzie: dacă eşti nevaccinat, moartea te paşte după fiecare colţ. Nu, nu de covid, ci în general. Poftim: „Bărbat nevaccinat ucis de vinul nou în propriul beci!”; „Femeie şde dragul parităţiiţ nevaccinată, omorâtă pe trecerea de pietoni de un bou (de şofer)!”

Zeci de mii de… pământeni

Sub titlul „Cifre fără precedent în Italia, Franţa, Spania, din cauza tulpinii Omicron. Africa de Sud nu mai impune carantina bolnavilor” (stirileprotv.ro, 27.12.21), mi-a fost dat să citesc următoarea formulare care tare m-a mai pus pe gânduri:

„Tot răspândirea explozivă a tulpinii Omicron poartă vina pentru necazurile întâmpinate de zeci de mii de pământeni, care plănuiau vacanţe ori vizite la rude de Crăciun.“

Hă? Trebuie să repeţi sintagma ca să o deguşti pe deplin, nu? Care va să zică aşa: „zeci de mii de pământeni”! Sigur, dacă tot s-a pomenit de pământeni, n-ai cum să nu te-ntrebi unde-au rămas nepământenii (extratereştrii, dacă vreţi) în context, căci, nu-i aşa, când vorbeşti de pământeni, automat gândeşti şi nepământeni. Ehei, pesemne că nepământenii-s cu toţii bine-mersi, feriţi deopotrivă de pandemie şi de panprostie.

Măcar că următorul pasaj, explicativ, aduce o rază de lumină în acelaşi context – cel puţin pentru panecologişti: „În ultimele trei zile au fost anulate peste 7.000 de curse aeriene pe tot Globul.

Omicronul OZN

Dar staţi aşa, poate n-aţi văzut ideea, poate n-aţi reţinut-o: la începutul lui decembrie, presa a relatat despre identificarea unei variante neidentificabile a tulpinii Omicron! Poftim: „S-a descoperit o nouă variantă a tulpinii Omicron care nu poate fi identificată de testul PCR. Cercetătorii o numesc Omicronul ascuns” (kanald.ro, 08.12.21).

Eu îi zic exact cum i-am zis mai sus: omicronul OZN. Căci de-atunci (de la identificarea unei variante neidentificabile) oricum n-a mai auzit nimeni de ea, de tulpina asta zburătăcitoare.

Cum să confunzi democraţia cu pandemia, cu şi fără semn de întrebare

Karoline Edtstadler, ministra federală a Austriei pentru UE şi Constituţie, de curând: Impfpflicht ist der einzige Weg raus aus der Demokratie. Mai pe româneşte: „Vaccinarea obligatorie este singura cale de ieşire din democraţie.” Pam-pam! Vorba aia, gura păcătosului, pardon, gura păcătoasei adevăr grăieşte, nu? Nu? Depinde de tabăra de gândire căreia îi aparţii. Doar că, alo, cum să confunzi, frate, pandemia cu democraţia? Sau democraţia cu pandemia? Că mi-s cam zăpăcit de strălucirea acestei perle!

Cică a fost un aşa-zis Versprecher (o malvorbă, greşeală de exprimare). Mda, numai că o asemenea gafă nu se produce, îndrăznesc să afirm, pur şi simplu, aşa, din nimic! O posibilă (şi plauzibilă) explicaţie va fi rezidând în subconştientul doamnei ministru, care a ţinut el să trădeze pesemne dubiile reale ale juristei (ca formaţie) Edtstadler vizavi de acoperirea constituţională a vaccinării obligatorii…

Moşul şi efectele pe termen lung

Okay, asta-i veche şi am mai dat-o, ca să zic aşa, la ziar acum un an şi, pe când tocmai se trecuse la vaccinarea persoanelor vulnerabile. Ei bine, un neamţ bătrân, ce mai, un nonagenar, întrebat dacă se va vaccina, a spus că nu! De ce nu? Pentru că s-ar teme de efectele pe termen lung ale vaccinului…

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii