De Business

Punem punctul pe știi

Pesta porcină le goleşte buzunarele chinezilor. Inflaţia e la maximul ultimilor opt ani

sâmbătă, 09 noiembrie 2019, 16:17
2 MIN
 Pesta porcină le goleşte buzunarele chinezilor. Inflaţia e la maximul ultimilor opt ani

Inflaţia în China a atins +3,8% în octombrie, în cifre anualizate, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2012, fiind susţinută în special de preţul cărnii de porc, potrivit statisticilor oficiale publicate sâmbătă şi citate de AFP. Preţul la carnea de porc, cea mai consumată în ţară, a cunoscut un nou acces de creştere (+101,3% anual, după +69,3% în luna septembrie), a precizat Biroul naţional pentru statistici (BNS).

Efectivele de porci din China sunt decimate de epidemia de pestă porcină africană. Apărută în august 2018 în nord-estul ţării, virusul s-a propagat în majoritatea regiunilor. Oficial, peste un milion de porci au murit sau au fost omorâţi de la începutul epidemiei, dar analiştii spun că cifra este puternic subestimată. Scumpirea cărnii de porc a determinat orientarea consumatorilor spre alte tipuri de carne. Preţul la pui a crescut astfel luna trecută, în cifra anualizate, cu 66,8%, cel al cărnii de porc cu 20,4% iar la miel cu 16,1%.

În acest context, guvernul chinez s-a angajat miercuri să ia măsuri pentru stabilizarea preţurilor la o serie de produse alimentare de bază şi să garanteze aprovizionarea, a arătat agenţia oficială China Nouă. "Liderii chinezi sunt îngroziţi de inflaţie" care a fost "unul dintre principalele motoare ale protestelor din piaţa Tiananmen în 1989", aminteşte o notă a cabinetului de analiză Trivium China. În acest an, inflaţia a cunoscut un ritm mediu de progresie de 18,25%.

La rândul lor, preţurile la producător au atins luna trecută un minim din august 2016, un nou semn de îngrijorare pentru a doua economie a lumii, în plin război comercial cu Statele Unite. Indicele preţurilor la ieşirea din fabrică a căzut în octombrie la -1,6% în cifre anualizate (faţă de -1,2% en septembrie).

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii