PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

joi, 21 ianuarie 2021, 02:50
3 MIN
 PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Scandalul care a erupt duminică seară în PNL, mai de nicăieri, s-a dovedit o furtună într-un pahar cu apă. Atacurile lui Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău la adresa preşedintelui Ludovic Orban au rămas fără ecoul scontat printre liderii de partid. Ici, colo, câteva murmure de nemulţumire, departe de virulenţa celor doi revoltaţi. Apoi s-a aşternut liniştea, nu înainte ca Bogdan şi Sighiartău să fie urecheaţi de colegi pentru că îşi spală rufele în public. În fapt, cei doi au furat startul campaniei interne în PNL, care ar urma să tranşeze jocurile de putere în partid pe următorii patru ani.

O campanie care se anunţă de pe acum o ecuaţie cu multe necunoscute. Data transferului de putere (Congresul) nu a fost stabilită, unii vorbesc de luna iunie, alţii de septembrie. Pretendenţii la şefia PNL sunt de asemenea greu de identificat, nici candidatura lui Orban nefiind certă la acest moment. Aş paria, însă, că Rareş Bogdan va încerca marea cu sarea, nu de alta, dar se plictiseşte îngrozitor la Bruxelles, unde trebuie să apere drepturile ziariştilor din Vietnam. Fostul jurnalist şi-a clădit cariera publică prin scandal, abia aşteaptă să vină „Circul” la Bucureşti. Prin iunie sau septembrie. Necunoscute rămân şi ambiţiile politice ale actualului premier. Florin Cîţu are o relaţie bună cu preşedintele Iohannis, funcţia îi oferă un control quasi-total asupra liderilor din teritoriu, dar nu pare atras de sforăriile politice. Dacă va candida, o va face împins de la spate. Abia apoi, va prinde gustul jocurilor de culise.

Ce ştim despre competiţia pentru putere în PNL? E clar că în partid există nemulţumiri reale privind modul în care Orban a împărţit funcţii în alianţa de guvernare pentru a-şi securiza şefia Camerei, aparent în detrimentul unor liberali. Tensiunile pleacă, aşadar, de la ciolan. A se observa că în toate ieşirile publice din ultimele zile, inclusiv din zona „salubră” a liderilor ardeleni, nimeni nu i-a reproşat lui Orban „flexibilitatea” criteriilor de integritate. Era de aşteptat, că tot s-a ivit momentul, ca unii lideri lăudaţi pentru principialitate (vezi Emil Boc sau Ilie Bolojan) să aducă în discuţie problemele penale ale unor colegi mai tineri care-şi fac veacul prin structurile regionale de putere, cu DNA pe urmele lor. Niciun cuvânt, niciun apropo, nicio silabă măcar prin interpuşi. A trecut mai bine de o săptămână de când preşedintele Iohannis afirma că „dacă Alexe va fi cercetat penal, m-aş aştepta să se autosuspende din funcţii” şi niciun lider marcant din PNL nu a adus în discuţie subiectul.

În realitate, faptul că Alexe cară ghiuleaua dosarului penal de gleznă, iar Chirica pe cea a traseismului, le pică de minune tuturor liderilor PNL din teritoriu. O organizaţie cu tradiţie, relativ solidă precum cea de la Iaşi, a fost neutralizată în perspectiva Congresului. E puţin probabil ca pretendenţii la şefia PNL să-şi liciteze credibilitatea prin asocierea cu un preşedinte penal de CJ sau un primar traseist. Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru. 

Comentarii