Politehnica a ajuns la preţ de matineu

joi, 24 octombrie 2019, 01:43
5 MIN
 Politehnica a ajuns la preţ de matineu

Refuzul LPF de a programa în Copou meciul dintre Poli şi CFR Cluj spune multe despre cum e privit clubul ieşean la Ligă

Pe lângă gravele probleme interne, pe care le-am tot semnalat în ultimii ani, şi problemele sportive, reapărute în ultima perioadă, Politehnica Iaşi se confruntă şi cu importante probleme externe. Şi nu doar de la cluburi concurente, care-şi doresc declinul Politehnicii. Clubul ieşean are dificultăţi majore şi în ceea ce priveşte relaţia cu forurile fotbalistice de la centru.

Ultimul exemplu este dat de atitudinea Ligii Profesioniste de Fotbal faţă de cererea clubului ieşean de a organiza acasă meciul de luni, contra CFR Cluj, din prima etapă a returului Ligii I de fotbal. Reamintim, deoarece lucrările de reparare a gazonului de pe arena din Copou s-au încheiat mai devreme decât era prognozat, Poli a cerut în termen regulamentar să se confrunte cu echipa campioană în casa proprie. Mai mult, preşedintele executiv al Politehnicii, Adrian Ambrosie, a anunţat public că Iaşul se întoarce acasă pe 28 octombrie. Folosind doar argumente pro-CFR, LPF a respins însă solicitarea ieşenilor. Drept urmare, meciul contra clujenilor se va derula tot în nordul Moldovei, unde Poli a mai jucat precedentele trei meciuri de acasă, de când au început lucrările pe stadionul “Emil Alexandrescu”. Conform unor surse din Capitală, decizia Ligii vine după ce Politehnica s-a numărat printre cluburile care au încercat schimbarea şefului LPF, Gino Iorgulescu. Informaţia a iritat mult, mai ales că, de pildă, LPF ajutase Iaşul atunci când acesta a avut nevoie de sprijin. De pildă, până şi organizarea meciului cu FC Botoşani, disputat în această săptămână, la Botoşani, ca urmare a solicitării ieşenilor, a fost aprobată, deşi decizia contravine Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF). În articolul 9, alineatul 3 din ROAF, se stipulează faptul că “echipele nu pot renunţa la dreptul de organizare al jocurilor în favoarea echipelor adverse şi nici nu pot juca meciul din organizare proprie pe terenul echipei adverse”.

Poli e privită la preţ de matineu nu numai de LPF. Deşi relaţia cu capii Federaţiei Române de Fotbal este bună la suprafaţă, Iaşul este pus la colţ atunci când se iau decizii importante. Sugestiv este un episod derulat în acest an. Fost colaborator al FRF, Ambrosie, care a antrenat o echipă naţională de junioare, a candidat pentru a intra în Comitetul Executiv al Federaţiei. For în care Liga I este reprezentată de două cluburi. Acest lucru a fost posibil deoarece echipa Concordia Chiajna, al cărui conducător era în CEx, a retrogradat în vară. Deşi a crezut că va beneficia de lobby federal, Ambrosie a primit un singur vot (!) de la celelalte echipe din elită. Preşedintele a fost astfel surclasat de reprezentantul lui Dinamo, care a intrat în Comitetul Executiv, unde era şi cel al FCSB. Şi în ceea ce priveşte relaţia cu FRF, Poli a avut acţiuni care au deranjat. Deşi i-a promis fostului şi actualului preşedinte al Federaţiei, Răzvan Burleanu, că îl va susţine la ultimele alegeri, Iaşul a mers pe mâna lui Ionuţ Lupescu, care a fost învins clar.

E drept, vremurile în care aproape totul se decidea în fotbalul românesc din birourile “înalte” de la Bucureşti au apus. Modul în care eşti privit de LPF şi FRF contează însă şi acum şi spun multe despre un club. Iar Poli, care nu are nicio coerenţă, nici măcar internă, şi multe ieşiri care o fac să-şi piardă credibilitatea, trebuie să lucreze foarte mult pentru a corecta (şi) acest capitol!

 

Poli, bună de plată

Cluburile CSM Poli Iaşi şi FC Botoşani au fost penalizate de Comisia de Disciplină a FRF după meciul de luni, din etapa a XIII-a a Ligii I. Poli Iaşi a fost penalizat cu 10.000 de lei şi FC Botoşani cu 5.000 de lei.Ambele echipe au mai fost sancţionate cu avertisment în baza articolului 82 din Regulamentul Disciplinar. „“CSM Poli Iaşi vs. FC Botoşani – În baza art. 82.1. şi 3.e, raportat la art. 83.2.7, cu aplicarea art. 12, 14 bis şi 15 din RD, se sancţionează clubul CSM Poli Iaşi cu “Avertisment” şi o penalitate sportivă de 10.000 lei; În baza art. 82.2 şi 3.e, raportat la art. 83.2.7, cu aplicarea art. 12, 14 bis şi 15 din RD, se sancţionează clubul FC Botoşani cu “Avertisment” şi o penalitate sportivă de 5.000 lei”, este decizia comisiei.

Articolul 82 al regulamentului disciplinar se referă la responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor şi prevede următoarele la punctele menţionate în decizie:

1 Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă şi interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fără spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcţie de circumstanţe, măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parţial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.

2 Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de gravitatea faptelor, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă si/sau cu măsura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate in deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.

3 Comportamentul neregulamentar cuprinde: violenţe asupra persoanelor, pătrunderea în teren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii