Politehnica ieşeană, implicată în proiecte de 170 milioane euro

vineri, 23 iulie 2021, 01:56
1 MIN
 Politehnica ieşeană, implicată în proiecte de 170 milioane euro

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ este implicată în proiecte de cercetare de aproximativ 170 de milioane de euro, şapte dintre acestea realizate de Politehnica ieşeană, iar 19 în cadrul cărora este partener, fie cu mediul privat, fie cu alte instituţii publice.

Proiectele de cercetare sunt cuprinse în cadrul apelului RIS 3 „Elaborarea, implementarea şi monitorizarea strategiei regionale de specializare inteligentă – RIS3 Nord-Est“, cele şapte proiecte realizate exclusiv de TUIASI fiind în valoare de 65 de milioane de euro, iar celelalte 19 în care este implicată în valoare de 105 milioane. Proiectele vor avea prioritate pentru finanţare pe liniile identificate de ADR-NE în exerciţiul financiar 2021 – 2027 al Uniunii Europene.

„Sigur că cele mai multe proiecte sunt cele în parteneriat cu firme, cu IMM-uri, iar acest lucru demonstrează faptul că universitatea are capacitate de transfer tehnologic, un mijloc de a duce către industrie cercetarea aplicativă, dar şi de a utiliza rezultatele valorificate de cercetarea efectuată la nivelul universităţii. Proiectele vizează dezvoltarea strategică a universităţii şi sunt orientate către cele mai actuale domenii: IT, digitalizare, cu aplicaţii în sănătate sau modernizare industrială“, a declarat prof.dr.ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare şi inovare.

Toate proiectele depuse vizează o strategie de specializare inteligentă a Regiunii Nord-Est, iar fiecare proiect dintre cele şapte ale Politehnicii are o valoare minimă de 6 miloane de euro. Printre acestea se numără construirea unui Centru Regional pentru Transformare Digitală în Sănătate – DigiHealth (8 mil. euro), dar şi un Institut de cercetare în domeniul tehnologiilor aditive de imprimare – 3D-Sense (10 mil. euro).

Comentarii