De Sănătate

Punem punctul pe știi

Poluarea aerului face ca oasele umane să devină mai fragile

vineri, 10 martie 2023, 10:53
2 MIN
 Poluarea aerului face ca oasele umane să devină mai fragile

Un nou studiu raportează o legătură îngrijorătoare între nivelurile ridicate de poluare atmosferică și pierderea osoasă rapidă prin osteoporoză, o afecțiune cronică a scheletului care face ca oasele să fie mai fragile și mai predispuse la rupere.

Riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta și este deosebit de frecvent la femeile aflate la postmenopauză.

În recentul studiu, au fost adunate date, pe parcursul a 6 ani, despre un grup divers de 9.041 de femei aflate la postmenopauză, iar cercetătorii au analizat în special densitatea minerală osoasă: un indicator indirect al osteoporozei și al riscului de fractură.

Utilizând adresa de domiciliu, pentru a estima oxidul de azot, dioxidul de azot, dioxidul de sulf și particulele PM10 (poluare mai mică de 10 micrometri, diametrul unui globule roșii), cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce poluarea a crescut, densitatea minerală osoasă a scăzut în toate zonele osoase din organism – inclusiv la nivelul gâtului, al coloanei vertebrale și al șoldului.

„Constatările noastre confirmă faptul că o calitate slabă a aerului poate fi un factor de risc pentru pierderea de masă osoasă, independent de factorii socio-economici sau demografici”, spune cercetătorul Diddier Prada, de la Universitatea Columbia, din New York.

Studiile anterioare au arătat o asociere între poluare (o calitate mai proastă a aerului) și un risc mai mare de fracturi osoase, precum și o pierdere osoasă mai mare, în timp.

Recenta cercetare adaugă date despre femeile aflate la postmenopauză, în special, și despre diferite amestecuri de poluare din aer.

Echipa de la Columbia a evidențiat, în special, legătura dintre azot și coloana vertebrală.

O creștere de 10% a acestui tip de poluare în decurs de 3 ani a fost asociată cu o pierdere medie anuală de 1,22% în densitatea minerală osoasă a coloanei lombare, de două ori mai mare decât cea calculată de echipă în cazul îmbătrânirii normale.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru se datorează, cel mai probabil, morții celulelor osoase cauzată de mecanisme care includ stresul oxidativ, în care moleculele toxice din mediul înconjurător provoacă daune organismului.

„Pentru prima dată, avem dovezi că oxizii de azot, în special, sunt un contributor major la deteriorarea oaselor și că unul dintre locurile cele mai susceptibile la această deteriorare este coloana lombară”, spune Prada.

Cercetarea a fost publicată, în februarie, în eClinicalMedicine.

 

Comentarii