Povestea unor pelerini speciali. Au adus 15 camioane pline cu flori, pentru Sfântă

joi, 11 octombrie 2018, 01:50
4 MIN
 Povestea unor pelerini speciali. Au adus 15 camioane pline cu flori, pentru Sfântă

Pentru al 15-lea an consecutiv, familia Buştei a venit ieri de la Bucureşti cu un camion, ca să orneze baldachinul Sfintei Parascheva. „De ce venim? Aşa simţim, nu avem un motiv anume. A devenit parte din viaţa noastră“, spune una dintre fetele familiei.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva a început deja la Iaşi cu momentul de deschidere neoficial – sosirea familiei Buştei de la Bucureşti cu un camion cu flori pentru a orna baldachinul Sfintei Parascheva. Este pentru al 15-lea an la rând când aceştia fac un mic „drum al florilor“ către Iaşi, iar Florentina Buştei, alături de cele două fiice şi chiar şi o nepoată de doi ani, care poartă numele sfintei Parascheva, vine la Iaşi şi aduce flori pentru a împodobi baldachinul. Familia are o afacere de organizări de evenimente la Bucureşti, şi de acolo vin la Iaşi în fiecare an, o echipă de până la 20 de persoane, care să ajute cu această ornare.

„De ce venim? Aţi crede că am auzit de multe ori această întrebare, dar nici acum nu ştiu exact cum să răspundem la ea. Aşa simţim, nu avem un motiv anume, asta simţim să facem, a devenit parte din viaţa noastră, iar această sărbătoare e la fel de importantă precum Crăciunul, Paştele, şi nu poate rămâne nemarcată, să treacă ca o zi normală“, explică Mary Lisa Buştei, cea mai mare dintre fiicele doamnei Florentina. Femeia de aproximativ 50 de ani pare că a obosit venind atâtea drumuri la Iaşi, dar îşi trage energia de la fete, care sunt cele ce se ocupă de multe dintre detalii. Prima dată când au venit, spun că nu şi-au dat seama la ce s-au angajat şi riscau să nu poată să ducă la bun sfârşit promisiunea. „În primul an, îmi aduc aminte că am venit total nepregătite, neştiind despre ce volum de muncă este vorba. Am venit cu o doamnă şi încă o fată, eram în total patru persoane, dar eu avea 11 ani, vă daţi seama, eram acolo mai mult pentru sprijin moral, am venit cu florile şi am zis că ne descurcăm noi să îm­podobim baldachinul“, îşi aminteşte Mary Lisa. Când şi-au dat seama de volumul de muncă şi se simţeau copleşite, femeile au primit un telefon de la Nicu Marin, care este un fel de şef al echipei care vine la Iaşi, şi care erau cu mai mulţi oameni în Iaşi, tocmai avuseseră o nuntă la care au asi­gurat ornarea sălii.

„Mama i-a rugat să ne ajute, că ne luaserăm angajamentul să împodobim baldachinul sfintei, şi nu reuşeam să facem faţă lucrând doar trei persoane. Aşa că Nicu a venit cu toată echipa pe care o avea la Iaşi pentru nuntă, şi în câteva ore am reuşit să terminăm tot. De atunci a rămas tradiţie, în fiecare an s-au adăugat oameni noi la echipă când alţi membri nu au mai putut veni. Şi venim mereu cu sprijinul părintelui Serafim, care ne este şi duhovnic şi ne dă binecuvântarea de la început şi cea de la sfârşit, care ne aşteptă şi ne primeşte şi ne face să ne simţim ca acasă“, mai spune Mary Lisa. Anul acesta, baldachinul va fi împodobit cu culori predominante albastru şi mov, dar nu vor lipsi nici albul sau verdele, în flori precum crinii, trandafirii, delphinium, liliac sau hortensii. Iar anul acesta este al doilea în care Maria Victoria Parascheva la Iaşi, fiica lui Mary Lisa, chiar al treilea, spune ea, fiindcă în urmă cu trei ani Mary Lisa a venit la Iaşi însărcinată în opt luni să lucreze la baldachin.

„Este o jertfă financiară foarte mare pe care o face această familie, şi o face de la an la an. Sunt convins că, dacă ar renunţa, am găsi în secunda doi alte familii care să facă această jertfă, pentru că oamenii se simt onoraţi să facă asta pentru Sfânta Parascheva, explicaţia fiind aceeaşi ca şi pentru pelerinii care vin an de an, odată ce o cunoşti pe Sfânta Parascheva, simţi o chemare să vii mereu la ea“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. De mâine, Sfânta Parascheva va fi aşezată în baldachinul ornat cu flori, pentru închinare. 

 

 

Comentarii