Predestinare în familia iubitului nostru tehnocrat şi om politic Dodorel

marți, 23 octombrie 2018, 01:49
3 MIN
 Predestinare în familia iubitului nostru tehnocrat şi om politic Dodorel

Spun unii amici de-ai noştri care ştiu bine trecutul reftorului Dodorel, acest specimen jumătate tehnocrat, jumătate politruc, că tatăl său, om de altfel de toată isprava, l-a scăpat de la o ciomăgeală soră cu moartea pe însuşi Nicolae Ceauşescu, zis şi Ceaşcă.

Prin anii şaizeci, se spune, când era în toi cooperativizarea, cică Ceaşcă a venit în satul natal al tatălui lui Dodorel, cu compasul la subraţ, ca să facă colectivă. Lumea s-a strâns buluc, nemulţumită, şi a prins a înjura, mai întâi pe ascuns, apoi tot mai tare, până când s-a adunat masa critică de răzmeriţă.

Se zice că Ceaşcă a mirosit că lucrurile se lasă cu omor şi nu a cerut judecata adunării ci, la fel ca la revoluţie, a şters-o hoţeşte într-un moment de neatenţie a boborului. Totuşi, vreo doi vrânceni i-au luat urma şi s-au dus după el, cu vreo două ciomege colţuroase, ca să-i ia măsura. Prima fugă a dictatorului nu a fost lipsită de peripeţii.

Se spune că ar fi încercat să se ascundă la vreo doi localnici, dar ar fi fost dibuit şi a fost nevoit să alerge în zig-zag vreo câţiva kilometri până a dat de un sătean cu căruţa plină ochi de fân, cam de vreo trei metri înălţime. Ceaşcă ar fi urcat sus, pe fân, după ce s-ar fi rugat îndelung de bietul om să nu spună nimic urmăritorilor.

Poate de milă, poate pentru că s-a gândit că o greutate sus, pe fân, i-ar ţine căruţa în echilibru, cine ştie, omul nu a spus nimic celorlalţi şi şi-a văzut de drum. În felul acesta a scăpat Ceaşcă de bătaie, sau poate chiar de moarte, şi a plecat apoi împuşcat, la modul figurat, fireşte, spre capitală.

Nu se ştie dacă s-a revanşat cumva faţă de binefăcătorul său, dar întâmplarea aceasta arată cum unele fapte, la fel ca genele, se moştenesc, în mod paradoxal. Iată, este rândul fiului acum să salveze un autocrat de la cele mai mari belele.

Este vorba despre Dragnea, fireşte, şi de Dodorel. Diferenţa este aceea că, în timp ce tatăl său a făcut un gest creştinesc, ficiorul face o mişcare inversă. El este, cum spun acum urmaşii din satul cu pricina, mai dat dreacului.

Va fi, sau nu va fi şedinţă de Guvern la Iaşi?

Va fi, sau nu va fi şedinţă de Guvern, la Iaşi, pe 1 decembrie? Aceasta-i întrebare care suscită interes în târg în ultima vreme. Dacă şefii din Casa Pătrată se arată sceptici şi spun că mai degrabă aceasta va avea loc la Alba Iulia, unii parlamentari ai partidului de guver­nământ spun că dimpotrivă, va fi.

Incertitudinea de mai sus are darul să facă lumină asupra unor aspecte nu mai puţin importante. Anume faptul că la nivel local nu este o legătură directă cu Guvernul, de aşa natură încât să se ştie intenţiile primului ministru.

A doua, că fiecare lider pesedist local vorbeşte în legea lui, după cine şi ce informaţii are de la portarul sau secretara portarului de la Guvern. În fine, e clar că nu se ştie dacă va fi sau nu va fi şedinţă de Guvern la Iaşi, ceea ce potoleşte, fără doar şi poate, curiozitatea celor care căutau răspuns la această întrebare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii