De Business

Punem punctul pe știi

Premieră în acvacultură: statul reduce acciza la motorină prin ajutoare de stat

vineri, 01 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Premieră în acvacultură: statul reduce acciza la motorină prin ajutoare de stat

În contextul în care fermierii piscicoli se confruntă cu cormoranii, care le mănâncă jumătate din producţia de peşti, Guvernul vine şi cu o veste bună.  Pentru prima dată în istoria schemelor de ajutor în agricultură, fermierii piscicoli vor beneficia şi ei, la fel ca agricultorii, de ajutor pentru reducerea accizei la motorină. 

Deşi la noi în judeţ sunt în evidenţă 24 de societăţi piscicole şi agenţi economici cu activitate de acvacultură, doar 10 sunt ferme piscicole, funcţionale. Însă doar trei fermieri au venit şi şi-au depus dosarul complet, deşi iniţial s-a arătat interes din partea a şapte fermieri. Motivul pentru numărul mic de dosare este birocraţia, fermierilor cerânduli-se foarte multe acte şi situaţii cu care ei până acum nu au mai lucrat. În urma analizei dosarelor, se va vedea dacă măcar unul din cei trei se încadrează pentru schema de ajutor. Pentru cei care se vor încadra, vor fi viraţi banii de pe anul 2018. În prezent au loc înscrierile pentru anul 2019 iar plăţile pentru acesta se vor face în 2020. „Nivelul accizei reduse pentru motorina utilizată la desfăşurarea activităţilor în acvacultură este de 99,4 de lei/1.000 litri.

În situaţia în care, în perioada 2018-2020, nivelul accizei stabilit scade sub nivelul obţinut prin transformarea în lei a nivelului de 21 euro/1.000 litri, utilizând cursul de leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului precedent, rambursarea se face prin diferenţa între nivelul accizei standard şi nivelul obţinut ca urmare a efectuării acestei transformări”, se precizează în Hotărârea nr. 748 din 20 septembrie 2018, care priveşte schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în acvacultură. Pentru acest ajutor, se ia în calcul motorina consumată în următoarele activităţi: transportul material piscicol, furaje, materii prime, etc. în interiorul fermei, lucrări pe cuveta heleşteului (cosire, însămânţare, discuire), lucrări de întreţinere diguri, canale, pompare apă cu motopompă şi transport material piscicol în afara fermei cu auto propriu.

 

 

Comentarii