De Sănătate

Punem punctul pe știi

Premieră la Iaşi: vaccinul antigripal a ajuns la timp şi va fi disponibil în cantitate mare la medicii de familie

miercuri, 28 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Premieră la Iaşi: vaccinul antigripal a ajuns la timp şi va fi disponibil în cantitate mare la medicii de familie

Pentru prima dată după mulţi ani, vaccinul antigripal a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi încă din luna septembrie, urmând ca de săptămâna viitoare să înceapă campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon. Vaccinul va fi administrat prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din judeţ. 

Pe lângă premiera legată de faptul că dozele de vaccin au ajuns cu cel puţin două săptămâni mai devreme decât se întâmpla în anii anteriori, anul acesta la Iaşi a ajuns şi o primă tranşă consistentă de vaccin – 51.585 doze de Influvac Tetra. În total, pentru acest sezon, DSP Iaşi a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care doresc să se vaccineze antigripal.

Vaccinurile se vor face după 7 octombrie

Comparativ, anul trecut prima tranşă a ajuns la Iaşi la jumătatea lunii octombrie, atunci fiind repartizate iniţial 13.720 de doze. În total au fost primite atunci în şase tranşe un număr de 92.065 doze vaccin, până începutul anului 2022 fiind administrate puţin peste jumătate – 58.419 de doze. În prima etapă din acest an, DSP a distribuit aproximativ 7.500 de doze pentru imunizarea personalului medical atât din spitale, cât şi ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire şi ai unităţilor pentru bolnavi cronici, dar şi persoanelor rezidente în instituţiile de ocrotire socială.

În perioada 3 – 7 octombrie, DSP Iaşi va distribui medicilor de familie restul dozelor de vaccin antigripal, destinate celorlalte categorii. Mai exact, vor beneficia de vaccinare gratuită persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, copiii cu vârsta între 6 luni şi 59 de luni, gravidele şi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. 

„Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, pentru populaţie, va demara după data de 7 octombrie, prin cabinetele medicilor de familie. Prima tranşă a ajuns la DSP, urmează ca Ministerul Sănătăţii să repartizeze şi în perioada următoare restul dozelor de vaccin solicitate”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.

Ce categorii de persoane ar trebui să se vaccineze împotriva gripei

Vaccinarea antigripală este recomandată şi de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, mai ales pentru categoriile vulnerabile în faţa bolii. „Ne adresăm în special persoanelor din categoriile vulnerabile (fie ei părinţi, bunici) care se află în evidenţă medicului de familie, a medicului specialist si care prezintă patologii cu răsunet asupra sistemului imunitar. Mai exact: orice persoană, cu afecţiuni medicale pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) trebuie să beneficieze de vaccinare antigripală. De asemenea, copiii cu vârsta până în 5 ani, dar şi femeile însărcinate (persoane al căror sistem imunitar nu este competent din punct de vedere imunologic), după un consult medical riguros efectuat şi informat, ar trebui să aibă acces la procesul de vaccinare”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Pentru a limita răspândirea infecţiilor virale, inclusiv a gripei, specialiştii vin cu o serie de recomandări: evitarea aglomeraţiilor şi a contactului cu persoanele bolnave, păstrarea unei igiene riguroase, cu spălarea cât mai frecventă a mâinilor, precum şi folosirea şerveţelelor care trebuie aruncate după prima utilizare. De asemenea, este indicat să respectăm un regim de viaţă sănătos, cu alimentaţie bogată în fructe şi legume, să avem o îmbrăcăminte adecvată sezonului şi să evităm automedicaţia în cazul în care avem simptome specifice. Indicat este să luăm legătura cu medicul de familie, pentru a ne sfătui care sunt următorii paşi. În cazul în care avem un copil bolnav, acesta trebuie să rămână acasă pentru a nu transmite mai departe boala în comunitate.

Comentarii