AVOCATUL POPORULUI

Prescripția debitelor către asociația de proprietari

marți, 07 iulie 2020, 07:12
3 MIN
 Prescripția debitelor către asociația de proprietari

”În temeiul dreptului la informație, vă solicit să îmi comunicați dacă un debit din luna mai 2018, afișat pe listele de plată ale asociației de proprietari, mai poate fi solicitat ca plată, în contextul în care până în prezent asociația de proprietari nu m-a acționat în instanță”.

Conform prevederilor Legii nr. 196/2018, cu modificările și completările ulterioare, asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalităţi pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităţilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afişării. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităţilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi, precum şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere nu pot fi utilizate şi în alte scopuri.

Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre restanţe. Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.

Conform prevederilor  art. 2517 Cod civil, termenul general de prescripţie este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.

Lista de plată a asociaţiei de proprietari care se afişează lună de lună la avizierul condominiului are regimul juridic al unei „înştiinţări de plată” pentru fiecare locatar care are datorii către asociaţie. Prescripţia se aplică numai pentru sumele cu titlu de restanţă, afişate pe lista de plată și se aplică numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată.

Termenul scadent reprezintă data până la care o persoană poate să-şi plătească debitul curent fără să i se calculeze, şi fără să i se perceapă penalităţi. Altfel spus, termenul scadent reprezintă ultima zi de plată a debitului până la care nu se calculează şi nu se datorează penalităţi. Deci, în ceea ce privește termenul de prescripție în aplicarea Legii nr. 196/2018 și al datei de la care acesta începe să curgă, apreciem că termenul de prescripție este de 3 ani și începe să curgă de la data scadenței pentru fiecare luna in parte, care este la 30 de zile de la data afișării fiecărei liste lunare.

Datoriile la întreţinere sunt cu executare succesivă, astfel încât pentru fiecare plată curge câte un termen de prescripţie de 3 ani.

După expirarea termenului de prescripţie de 3 ani asociaţia de proprietari nu mai poate pretinde executarea datoriei restante.

Consilier, Carla Cozma
Biroul Teritorial Iași – Instituția Avocatul Poporului

Comentarii