De Sănătate

Punem punctul pe știi

Presiune uriașă. Bolnavii intubaţi la Urgenţe aşteaptă un loc liber în spitalele COVID

luni, 05 aprilie 2021, 01:59
2 MIN
 Presiune uriașă. Bolnavii intubaţi la Urgenţe aşteaptă un loc liber în spitalele COVID

Săptămâna care s-a încheiat a fost una cu mai mulţi pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 decât locuri disponibile, medicii comparând situaţia actuală cu cea de la finalul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, când a fost înregistrat vârful pandemiei în România.

În Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ se continuă de la jumătatea lunii martie tratarea pacienţilor COVID în regim ATI, iar săptămâna trecută, în fiecare zi, au fost trataţi între doi şi şase pacienţi cu forme severe ale bolii, care au necesitat Terapie Intensivă, având nevoie de oxigen, pentru care nu s-a găsit niciun loc liber la ATI, în spitalele suport.

„În medie au fost patru pacienţi pe zi de Terapie Intensivă trataţi în UPU. Acum (n.red. duminică) avem doi pacienţi de ATI pe care îi tratăm şi încă cinci pacienţi COVID pozitivi pe oxigen care nu au loc de internare în niciun spital din Iaşi. Îi tratăm, îi monitorizăm, sunt stabili şi aşteptăm în continuare rezultate pentru alţi suspecţi care se află în număr mare în UPU“, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Medicii spun că ţin legătura în permanenţă cu colegii lor din ATI în speranţa că se vor elibera locuri, în special prin evoluţia favorabilă a unor cazuri şi nu prin deces. Duminică dimineaţă au fost transferaţi către Spitalul de Neurochirurgie şi către Spitalul CFR pacienţi în stare gravă, ventilaţi mecanic, pentru continuarea tratamentului.

Cea mai vârstnică pacientă din această săptămână a fost o femeie în vârstă de 95 de ani care s-a prezentat la spital cu o formă severă a bolii şi care a avut nevoie să fie intubată şi ventilată mecanic, fiind transferată către Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, la Anestezie şi Terapie Intensivă. Şi aici sunt ocupate toate locurile pentru bolnavii depistaţi cu COVID-19 şi care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate.

În ultimele două zile, în judeţul Iaşi, s-au înregistrat şapte decese din cauza COVID-19, numărul total de decese ajungând la 703. Con­form raportării zilnice a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, ieri, în spi­talele suport COVID-19, erau ocupate 437 de paturi cu pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, dintre care 64 sunt paturi ATI. Sâmbătă şi duminică au fost depistate încă 295 de cazuri noi, din cele 2.378 de teste efectuate la nivelul judeţului Iaşi.

VEDEȚI AICI ȘI: Cât de mult contează numărul anticorpilor după vaccinarea anti COVID-19? Explicații detaliate

VEDEȚI AICI ȘI: O unitate mobilă cu paturi ATI va fi pusă în funcţiune la Iași

VEDEȚI AICI ȘI: Vin mai puţine vaccinuri la Iaşi, dar ritmul de vaccinare rămâne constant

Comentarii