Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cât de mult contează numărul anticorpilor după vaccinarea anti COVID-19? Explicații detaliate

GALERIE
Teste anticorpi COVID
  • Teste anticorpi COVID
- +

Odată cu vaccinarea unui număr din ce în ce mai mare de persoane, se remarcă o nouă „modă“: testarea la laboratoarele specializate pentru depistarea titrului de anticorpi anti COVID-19. Cum însă fiecare laborator lucrează cu propriile teste, fiecare cu un propriu sistem de referinţă, ieşenii s-au blocat la o serie de întrebări: cât de relevant este rezultatul unui test de anticorpi? E mai bună valoarea de 12.000 obţinută de o persoană la Synevo decât cea de 700 dobândită de altcineva la Praxis? Răspunsul specialiştilor consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ e tranşant: cantitatea anticorpilor este momentan irelevantă, important este să fie mai mulţi decât valoarea de referinţă a testului, iar studiile au dovedit că, dacă se depăşeşte valoarea de referinţă, se dobândeşte protecţie împotriva infectării.

Fiecare kit de testare dă rezultate diferite

Există două tipuri de teste în momentul acesta în laboratoarele de specialitate din Iaşi pentru depistarea anticorpilor care luptă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Cele calitative, care sunt de tip DA sau NU, care arată prezenţa sau absenţa anticorpilor, şi cele cantitative, care au o valoare de referinţă intitulată AU (arbitrary units) şi care arată nu doar existenţa anticorpilor, ci şi dacă sunt suficienţi pentru a genera un răspuns imun protector al organismului împotriva infecţiei.

„La fiecare dintre kituri există o valoare minimă, depistată aprioric, care arată dacă ai sau nu anticorpi. Când ai anticorpi, înseamnă că ai avut un răspuns imun la vaccinare - pe asta te poţi baza cu certitudine. Fiecare test obţinut are ca unitate de măsură AU - arbitrary unit, care exact asta înseamnă în română, unitate arbitrară. Nu există o referinţă absolută, diverse kituri înseamnă diverse sisteme de referinţă care nu pot fi comparate unul cu celălalt“, a explicat prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF.

El a precizat că aceste AU nu se potrivesc de la un kit la altul. De aceea vedem că unele analize oferă rezultate de mii sau zeci de mii de anticorpi, cu un sistem de referinţă de peste 0,8 AU/ml, în timp ce altele oferă cifre de ordinul sutelor la un sistem de referinţă de peste 50. Iar fiecare producător de kituri le face cum doreşte, nu există o unitate de măsură recunoscută internaţional: ceea ce s-a dovedit însă este că un răspuns imun pozitiv, care înseamnă dezvoltarea de anticorpi, oferă şi protecţie împotriva infectării.

„Cantitatea, pe baza cunoştinţelor de acum, e absolut irelevantă şi nu spune nimic - nici măcar faptul că cine a dezvoltat mai mulţi anticorpi are un sistem imun mai puternic sau nu. Este foarte posibil ca o persoană să aibă nivelul de anticorpi mai mare decât cealaltă, dar asta nu înseamnă că este mai protejată de infecţia cu COVID-19. Mai ales că, în momentul de faţă, nu ştim care este titrul de anticorpi care este protector, nu avem informaţia asta încă“, a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

Sunt situaţii de protecţie chiar şi fără anticorpi detectabili în teste

Ce ne arată însă testul de anticorpi făcut: că există un răspuns imun la vaccinare care, indiferent de testul oferit, dacă e mai mare decât valoarea de referinţă, oferă protecţie. Iar protecţia dată de vaccinare este puternică - după cum sugerează şi studiile desfăşurate. În SUA, CDC-ul (Centers for Disease Control and Prevention) a derulat un studiu pe 4.000 de persoane vaccinate cu ambele doze din vaccinul produs de Pfizer/BioNTech care arată că protecţia este atât de mare încât, în urma expunerii la virus, aceştia nu au dezvoltat forme care să poate fie transmisibile. Practic, asta arată că persoanele vaccinate nu doar că nu dezvoltă boala sau forme severe ale acesteia, dar, cel puţin până acum, se arată faptul că nu sunt nici contagioase.

„Ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că, la nivelul de cunoştinţe pe care-l avem până în prezent, nu ştim care este titrul protector de anticorpi. Dar toate studiile au arătat că apariţia unui răspuns imun – ceea ce înseamnă un număr peste referinţa oricărui test de anticorpi – e corelat cu protecţie“, a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

Cum răspunsul imun este unul complex, simpla prezenţă a anticorpilor nu este suficientă pentru a înţelege cum se apară organismul de boală, importantă este imunitatea celulară, pe care noi nu o testăm, dar toate vaccinurile sunt testate în studiile clinice dacă generează sau nu imunitate celulară. Ba mai mult, explică specialistul, sunt unele situaţii în care există protecţie imună împotriva virusului chiar dacă anticorpii sunt nedetectabili pe testele convenţionale.

„Sunt însă situaţii mai degrabă rare, un fel de excepţii. Dacă ai anticorpi, e clar că ai fost expus şi că sistemul imun începe să lupte“, a conchis acesta.

VEDEȚI AICI ȘI: Presiune uriașă. Bolnavii intubaţi la Urgenţe aşteaptă un loc liber în spitalele COVID

VEDEȚI AICI ȘI: O unitate mobilă cu paturi ATI va fi pusă în funcţiune la Iași

VEDEȚI AICI ȘI: Vin mai puţine vaccinuri la Iaşi, dar ritmul de vaccinare rămâne constant

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri