Primăria începe să posteze pe internet informaţii care se publicau de ani de zile la Cluj

miercuri, 02 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Primăria începe să posteze pe internet informaţii care se publicau de ani de zile la Cluj

Primăria Iaşi a confirmat edificarea a zeci de construcţii noi în oraş de la începutul acestui an. După o solicitare a „Ziarului de Iaşi”, municipalitatea a început, de ieri, să publice online informaţii din cuprinsul certificatelor de atestare a edificării pentru imobilele nou-construite: un astfel de act este necesar oricărui investitor care vrea să intabuleze o clădire edificată. 

Datele publicate nu cuprind numele beneficiarului, dar există informaţii despre: autorizaţiile de construire emise în cadrul proiectului, hotărârea Consiliului Local de aprobare a planului urbanistic, indicatori urbanistici, date cadastrale şi alte informaţii relevante în context. Deocamdată, pe site-ul municipalităţii au fost publicate certificatele aferente perioadei 1 ianuarie – 24 februarie 2022, dar, săptămâna trecută, primarul Mihai Chirica spunea că vor fi disponibile şi cele emise în anii trecuţi, respectiv perioada 2018 – 2021.

Recent, ZDI a solicitat Primăriei, în baza Legii 544/2011 privind liberul acces la informaţii de interes public, toate certificatele emise de municipalitate începând cu luna ianuarie 2018. Deocamdată, municipalitatea ne-a informat că ne va trimite răspunsul în 30 de zile de la formularea cererii. Însă, între timp, instituţia a luat decizia ca astfel de certificate să fie publicate online. La Cluj, acest lucru se-ntâmplă de mai mulţi ani.

Ce edificări a confirmat Primăria de la începutul anului

Datele publicate de municipalitate permit acum publicului interesat să consulte informaţii despre finalizarea unui proiect urbanistic. De exemplu, unul dintre acte a fost emis pe 15 februarie pentru firma Fiald Imboliare: Primăria a confirmat ridicarea a două blocuri (6 etaje), cu aproape 150 de apartamente, pe str. Dealul Zorilor, în apropiere de ansamblurile Royal Town sau Carol I de pe Aleea Mihail Sadoveanu. Un alt exemplu este în Bucium: în zona Plopii fără Soţ au fost finalizate lucrările la un bloc cu regim mic de înălţime (demisol, parter şi 2 etaje) care cuprinde 24 de apartamente.

Tot în Bucium, în apropiere de noul magazin Lidl, a fost confirmată construcţia unui imobil cu 6 etaje care găzduieşte 54 de apartamente, birouri şi spaţii comerciale. Pe Elena Doamna, în apropiere de intersecţia Bucşinescu, Primăria a dat undă verde intabulării unui imobil cu 4 etaje unde sunt amenajate spaţii de birouri şi 17 apartamente. În unele cazuri, sunt emise certificate de atestare pentru edificare parţială. O astfel de situaţie s-a întâmplat recent la un imobil de pe bld. Socola, unde este construită o clădire cu cabinete medicale pentru elevi.

În prezent, stadiul de execuţie a lucrărilor pentru imobilul cu 3 etaje este de 75%. Amintim că, recent, DNA a declanşat o anchetă la Primăria Iaşi tocmai pentru a clarifica împrejurările în care oficialii instituţiei au emis un certificat de atestare a edificării: cu toate că imobilul în cauză (blocul „Flux” din Tătăraşi) a fost construit cu mai multe niveluri în plus faţă de cele autorizate, Primăria a confirmat că ar fi fost respectată autorizaţia de construire. În acest caz sunt cercetaţi foşti şi actuali angajaţi ai municipalităţii, în frunte cu primarul Mihai Chirca, edilul fiind acuzat de fals intelectual în formă continuată şi instigarea la uzurparea funcţiei. 

 

 

Comentarii