De Business

Punem punctul pe știi

Primăria reduce cu 50% impozitul pe clădiri nerezidenţiale pentru o perioada de 60 de zile

joi, 18 iunie 2020, 01:50
2 MIN
 Primăria reduce cu 50% impozitul pe clădiri nerezidenţiale pentru o perioada de 60 de zile

Primăria Iaşi a anunţat noi facilităţi fiscale pentru agenţii economici în contextul pandemiei Covid-19. Principala măsură vizează o reducere cu 50% a impozitului pe clădiri nerezidenţiale pentru o perioada de 60 de zile, atât cât a ţinut starea de urgenţă. O astfel de reducere, spune primarul Mihai Chirica, înseamnă o scădere a impozitului pe întregul an de circa 8,2%. 

„De această facilitate vor beneficia atât proprietarii de clădiri care plătesc impozite către Primăria Municipiul Iaşi, cât şi chiriaşii acestora”, a declarat ieri edilul. În hotărârea care va fi supusă Consiliului Local (CL) se va prevede faptul că agentul economic care vrea să beneficieze de reducerea impozitului trebuie, la rândul lui, să micşoreze proporţional chiria încasată de la chiriaşi. Estimările Primăriei sunt că această măsura va avea un impact asupra bugetului local de aproape 4,3 milioane lei. O altă facilitate anunţată vizează scutirea de la plată a taxei pe clădiri pe perioada stării de urgenţă pentru toate persoanele fizice şi juridice care au în folosinţă, pentru activităţi economice, clădiri care aparţin Municipiului Iaşi. În acest caz, impactul bugetar este estimat la peste 210.000 lei.

Proiectul de hotărâre de CL mai cuprinde alte două măsuri: scutirea de la plată a taxei de folosire a domeniului public pentru orice tip de activitate economică (impact bugetar de 172.000 lei) şi scutirea de la plata dărilor la bugetul local pentru cei care activitate de publicitate stradală (impact de circa 200.000 lei). Nu în ultimul rând, o altă propunere aflată în analiza Primăriei se referă la anularea accesoriilor pentru obligaţiile bugetare restante la data de 31 martie 2020. Proiectul de hotărâre va sta în consultare publică timp de 30 de zile, astfel că, cel mai devreme, ar putea fi aprobat la sfârşitul lunii iulie. 

 

 

Comentarii