Primăria se chinuie de câţiva ani să facă o parcare supraetajată în Alexandru. Proiectul a intrat în dezbatere

marți, 15 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Primăria se chinuie de câţiva ani să facă o parcare supraetajată în Alexandru. Proiectul a intrat în dezbatere

Condiţiile construirii unei parcări supraetajate în zona Muşatini au fost reglementate prin intermediul unui plan urbanistic zonal (PUZ). Planul municipalităţii din cartierul Alexandru cel Bun datează de cel puţin trei ani, timp în care o licitaţie organizată în acest sens s-a soldat cu un eşec. Terenul din Muşatini are o suprafaţă de aproape 2.500 mp. 

Potrivit proiectului de PUZ, care a fost afişat ieri pentru dezbatere publică, regimul de înălţime propus este cu demisol, parter, 3 etaje şi terasă circulabilă. „Realizarea unei parcări auto supraetajate are scopul de a decongestiona traficul în zona cartierului Alexandru cel Bun, de a creşte mobilitatea şi fluenţa traficului şi de a asigura locurile de parcare pentru cetăţenii din zona străzilor Muşatini, Plăieşilor şi aleea Muşatini”, se precizează în caietul de sarcini. În vara anului 2020, Primăria a organizat o licitaţie pentru construirea parcării cu o valoare estimată a contractului de peste 8 milioane lei, dar singura ofertă depusă în cadrul procedurii a fost respinsă. Licitaţia cuprindea atât partea de proiectare, cât şi de execuţie.

În prezent, municipalitatea se află în curs de actualizare a studiului de fezabilitate, în timp ce PUZ-ul, necesar pentru obţinerea autorizaţiei de construire, a fost finalizat şi va fi aprobat de plenul Consiliului Local după încheierea etapei de consultare publică. Investiţia a fost decisă din mai multe motive: densitatea mare de locuinţe în zonă, un număr insuficien de locuri de parcare existente şi concentrarea pe o zonă restrânsă a unui număr mare de utilizatori.

„Se propune o parcare supraetajată cu un număr de circa 250 de locuri”, se mai precizează în proiectul de PUZ. Primăria gestionează, în prezent, doar parcări la nivelul solului, în condiţiile în care municipalitatea nu a investit, spre diferenţă de alte oraşe mari ale ţării, în parcări supra- sau subterane. În schimb, la Iaşi, s-au remarcat, din acest punct de vedere, companiile private: Iulius a construit parcarea subterană de la Palas (care are un număr de 10 ori mai mare de locuri faţă de cel dorit de Primărie în Muşatini), în timp ce primele parcările supraetajate din oraş au fost amenajate de Continental în Poitiers şi Conest în Dacia. 

Comentarii