Primarul, ataşat profund de magnolia din faţa Palatului Roznovanu

Chirica: „Cât voi fi eu primar, voi avea grijă de dânsa“. Edilul şef a prezentat ieri presei un plan de reamenajare a spaţiului dintre Primărie şi Pietonal.

sâmbătă, 23 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Primarul, ataşat profund de magnolia din faţa Palatului Roznovanu

Primăria va reamenaja curtea din faţa sediului de pe pietonalul Ştefan cel Mare. În această perioadă sunt efectuate lucrări la soclul pe care va fi amplasată statuia Regelui Ferdinand I Întregitorul, dar acestea nu vor fi singurele intervenţii din zonă. Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri un plan de reamenajare, prin care vor fi relocaţi brazii care se află în părţile laterale ale spaţiului verde din faţa Palatului Roznovanu. 

Edilul a vorbit şi despre magnolia din faţa monumentului, dar, deşi a admis că nu este cel mai bun loc pentru acest copac, arborele va rămâne. În locul brazilor şi în celelalte spaţii libere ale curţii vor fi făcute aranjamente florale. „Brazii vor fi excavaţi şi mutaţi în alte zone din oraş, intenţia noastră este de a-i duce în zonă forestieră pentru a-i salva. (…) Deja doi dintre ei dau semne de îmbolnăvire (…), iar brazii, primii doi de pe flancul stâng al Primăriei, sunt deja într-o stare avansată de îmbolnăvire. Noi o să încercăm să-i ducem într-un tratament în zonă silvică, nu-i mai lăsam în zonă urbană.

În zonă urbană nu ar mai avea nicio şansă de supravieţuire“, a susţinut primarul Chirica. Potrivit acestuia, brazii vor fi relocaţi în zona C.A. Rosetti. „În felul acesta se eliberează în totalitate faţada monumentului. Am considerat necesar, chiar dacă această magnolie (a indicat locul pe o schiţă, n.r.) nu a fost pusă nici datorită unui monument istoric, nici datorită unei iniţiative civice, nici măcar datorită unei analize corecte (…), dar ne-am obişnuit cu dânsa şi, cât voi fi eu primar, voi avea grijă de dânsa“, a mai spus Mihai Chirica.

Cel mai probabil, reamenajarea spaţiului din faţa Palatului Roznovanu va fi fina­lizată în luna martie. În paralel, vor începe lucrări de reabilitare a căilor de acces din zona sediului instituţiei, în condiţiile în care a fost adjudecată, în acest sens, o licitaţie de către Conest. Contractul are o valoare de peste 740.000 lei, fără TVA, iar termenul de execuţie este de 6 luni. Lucrările prevăd intervenţii pe aleea dintre sediul Primăriei şi str. Agatha Bârsescu, precum şi pe căile de acces din faţa Palatului Roznovanu. Prin proiect se propune desfacerea îmbrăcăminţii asfaltice existente, demontarea bordurilor existente, montarea noilor borduri şi montarea dalelor din granit pentru noua alee. Conform studiului de fezabilitate, aleea va fi placată cu dale finisate de granit, iar bordurile vor fi tot de granit.

Comentarii