Primarul şi viceprimarul vor să revină în PSD, dar fiecare pe căi diferite

Ambii au atacat în instanţă decizia de excludere din partid, dar fiecare proces are obiect diferit

miercuri, 14 martie 2018, 02:50
3 MIN
 Primarul şi viceprimarul vor să revină în PSD, dar fiecare pe căi diferite

Primarul Mihai Chirica şi viceprimarul Gabriel Harabagiu au contestat la Tribunalul Iaşi excluderea din PSD. Acţiunile au fost înaintate separat, la secţia de contencios administrativ şi fiscal. În timp ce obiectul procesului intentat de primar are ca obiect „obligaţia de a face“, în cazul viceprimarului acţiunea vizează „suspendare executare act administrativ“. 

Contactat telefonic, viceprimarul Gabriel Harabagiu a precizat că a solicitat suspendarea hotărârii PSD de a-l exclude până la judecarea pe fond a cauzei, fiind pregătită şi o acţiune în acest sens. „Voi uza de toate posibilităţile legale pentru a mă apăra. În partid, nu am avut această ocazie. A fost o decizie abuzivă şi mi s-a încălcat dreptul la apărare“, a declarat Harabagiu. Viceprimarul stă cu „sabia deasupra capului“ în condiţiile în care, în perioada următoare, este de aşteptat ca organizaţia PSD Iaşi să trimită la Prefectură decizia de excludere în cazul lui.

Cititi si: Primarul Mihai Chirica a fost exclus din PSD cu scorul zdrobitor de 18-1

Pentru Harabagiu, acest lucru înseamnă pierderea funcţiei de viceprimar. În schimb, el poate ataca în instanţă ordinul. De cealaltă parte, în cazul primarului, decizia de excludere nu-i afectează calitatea de ales local, în contextul în care legea prevede pierderea funcţiei doar în situaţia în care şi-ar fi dat demisia din partid. Mihai Chirica şi Gabriel Harabagiu au fost excluşi din PSD la începutul lunii februarie de către organizaţia judeţeană, iar, ulterior, decizia a fost confirmată de către Comitetul Executiv Naţional. În timp ce primarului i s-au reproşat ieşirile publice dese împotriva unor lideri centrali ai PSD, în cazul lui Harabagiu în decizia de excludere este menţionat faptul că s-a poziţio­nat „în contradicţie cu viziunea PSD“ şi a alimentat permanent organizaţiile locale din municipiul Iaşi „cu idei disidente şi de susţinere a activităţii critice la adresa partidului“. 

Cititi si: Scandalul “execuţiei”. Chirica: “Social-democraţia nu s-a născut la Teleorman”

Contactat telefonic, viceprimarul Gabriel Harabagiu a precizat că a solicitat suspendarea hotărârii PSD de a-l exclude până la judecarea pe fond a cauzei, fiind pregătită şi o acţiune în acest sens. „Voi uza de toate posibilităţile legale pentru a mă apăra. În partid, nu am avut această ocazie. A fost o decizie abuzivă şi mi s-a încălcat dreptul la apărare“, a declarat Harabagiu. Viceprimarul stă cu „sabia deasupra capului“ în condiţiile în care, în perioada următoare, este de aşteptat ca organizaţia PSD Iaşi să trimită la Prefectură decizia de excludere în cazul lui. Pentru Harabagiu, acest lucru înseamnă pierderea funcţiei de viceprimar. În schimb, el poate ataca în instanţă ordinul. De cealaltă parte, în cazul primarului, decizia de excludere nu-i afectează calitatea de ales local, în contextul în care legea prevede pierderea funcţiei doar în situaţia în care şi-ar fi dat demisia din partid. Mihai Chirica şi Gabriel Harabagiu au fost excluşi din PSD la începutul lunii februarie de către organizaţia judeţeană, iar, ulterior, decizia a fost confirmată de către Comitetul Executiv Naţional. În timp ce primarului i s-au reproşat ieşirile publice dese împotriva unor lideri centrali ai PSD, în cazul lui Harabagiu în decizia de excludere este menţionat faptul că s-a poziţio­nat „în contradicţie cu viziunea PSD“ şi a alimentat permanent organizaţiile locale din municipiul Iaşi „cu idei disidente şi de susţinere a activităţii critice la adresa partidului“. 

Comentarii