Primii pacienţi Covid au intrat ieri la Leţcani. Ce probleme sunt în continuare?

joi, 14 octombrie 2021, 01:59
3 MIN
 Primii pacienţi Covid au intrat ieri la Leţcani. Ce probleme sunt în continuare?

O nouă zi cumplită în judeţ: au fost raportate 540 de noi cazuri, dar şi 15 decese în rândul pacienţilor pozitivi.

Ieri a fost repusă în funcţiune secţia ATI COVID de la unitatea modulară de la Leţcani. Potrivit comunicatului MApN, dar şi declaraţiilor conducerii Spitalului de Boli Infecţioase, au fost operaţionalizate 24 de paturi ATI, dar ocupate au fost doar şase. Înaintea redeschiderii ATI-ului de la Leţcani, la UPU erau pacienţi care aşteptau un loc la ventilator.

„Avem 15 pe ventilator şi alţi doi care ar necesita ventilaţie mecanică noninvazivă, dar nu avem ventilatoare. Astfel că vom trimite doi pacienţi la ATI Leţcani şi vom salva în acest fel şi cei doi pacienţi care sunt în aşteptare. Situaţia este în continuare foarte gravă. Noi suntem absolut disperaţi uitându-ne cum tot ne vin pacienţi extrem de gravi, sau cei care deja sunt în spital îşi pierd capacitatea de a mai respira singuri, de a-şi menţine oxigenarea astfel încât să poată fi eficienţi şi cerebral şi miocardic. Să poată supravieţui, în fapt“, declara ieri la ora prânzului Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Cu toate că în judeţele Moldovei există pacienţi care, la fel ca la UPU Spiridon, aşteaptă un loc la ventilator, deocamdată, pentru Spitalul de la Leţcani nu s-a făcut niciun transfer. Potrivit raportărilor, ieri din nou nu mai era niciun loc liber la ATI în Iaşi, şi nici în ţară.

„Vom mări capacitatea ATI în pată de ulei. Pentru pacienţii cu formă medie de boală am operaţionaliza 20 de paturi, având capacitatea să operaţionalizăm până la 70 de paturi. În ceea ce priveşte pacienţii de ATI, în primă fază vom merge spre 24 de paturi, dezideratul nostru fiind 48 de paturi ATI. Deocamdată, la sectorul de forme medii de boală avem internaţi 11 pacienţi“, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

La rândul său, directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi, a subliniat că probele la stocatorul de oxigen au decurs fără probleme, iar cele patru fabrici de oxigen ale unităţii mobile nu produc oxigen, ci aer comprimat. Deoarece rezerva de oxigen poate fi o pro­blemă din cauza consumului ma­re, la solicitarea statului român ieri 50 de concentratoare de oxigen aflate în stocurile Poloniei au ajuns în România. Polonia a asigurat transportul acestor materiale sanitare indispensabile tratării pacienţilor care au nevoie de oxigen. Acestea au ajuns ieri dimineaţă în Iaşi, urmând ca ISU Iaşi să facă recepţia echipamentelor, ca mai apoi să fie transportate la unitatea modulară din Leţcani.

Ieri, la Iaşi, au fost raportate 540 de noi cazuri şi 15 decese în rândul pacienţilor confirmaţi cu infecţia cu SARS-CoV-2.

Comentarii