Primul contract pentru podul aerian dintre Antibiotice şi Metro, câştigat de turci. Începe proiectarea pasajelor rutiere de pe Europeană

sâmbătă, 23 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Primul contract pentru podul aerian dintre Antibiotice şi Metro, câştigat de turci. Începe proiectarea pasajelor rutiere de pe Europeană

O firmă din Ankara, Mega Mühendislik Müşavirlik A.Ş., în alianţă cu una din Iaşi, Total Business Land SRL, a primit de la CNAIR contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru pasajul care ar urma să fie construit în locul rondului de la Dedeman Păcurari. 

Pasajul denivelat care va facilita accesul de pe Europeană pe Centura Iaşi-Sud şi invers este menit să înlăture blocajele rutiere din zonă şi, aşa cum ne-a răspuns recent Regionala de drumuri naţionale, va elimina şi problema restrângerii DN 28 la o singură bandă între Antibiotice şi Metro.

Contractul a fost semnat luni, 18 septembrie, la 9 luni de la lansarea licitaţiei, pentru un cost de 637 de mii de lei, de la o valoare iniţială estimată de 795 de mii de lei. Pentru toate cele şase loturi (pasaje) incluse în lot au depus oferte firma din Turcia şi firma ieşeană TQM Management. Turcii au contestat atribuirea unuia dintre loturi, altul decât cel din Iaşi, dar au pierdut. În final, firma ieşeană a luat cele cinci loturi din ţară, iar turcii, pasajul de la Iaşi. Pentru fiecare lot, termenul de predare a documentaţiei este de şase luni, ceea ce înseamnă începutul lunii aprilie. Pasajul dintre Antibiotice, Dedeman şi Metro ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului 2026, dat fiind că finanţarea construirii lui vine prin PNRR.

CITESTE SI: De ce nu se lărgeşte drumul la ieşirea din Iaşi spre Leţcani? Pentru că oficialii visează la un pasaj

Un alt pasaj denivelat finanţat prin PNRR este cel care va fi construit peste calea ferată la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei. Chiar dacă CNAIR a anunţat la sfârşitul lunii august atribuirea contractului de elaborare studiului de fezabilitate că TQM Management, anunţul nu a fost încă publicat.

CITESTE SI: Prima etapă de proiect pentru pasajul de la Leţcani va fi gata în mai 2024

Pasajul de pe DN 28 care va traversa calea ferată Leţcani-Dorohoi are preţul cel mai mic din pachetul de studii care cuprinde în total şase astfel de documentaţii, respectiv 741,8 mii lei. Celelalte cinci pasaje se află pe raza Regionalei de drumuri naţionale Bucureşti şi au valori estimate între 1-1,2 milioane de lei. Câştigătorul contractului va trebui să analizeze trei soluţii tehnice, nefiind exclusă cea a unui pasaj subteran. Termenul de finalizare a documentaţiilor este de 6 luni pentru SF şi două luni pentru Proiectul pentru autorizarea construcţiei. Aşadar, documentaţia pentru acest proiect va fi gata spre sfârşitul primăverii următoare.

Comentarii