Procesul unei biete femei de serviciu: a primit bani cât a fost stare de urgenţă, iar acum plata este considerată nelegală

joi, 01 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Procesul unei biete femei de serviciu: a primit bani cât a fost stare de urgenţă, iar acum plata este considerată nelegală

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate încearcă să recupereze bani de la femeia de serviciu a unui cabinet de medicină de familie din Ciortești. Aceasta a beneficiat în timpul pandemiei de un stimulent de risc. Camera de Conturi a fost însă de părere că nu și-a meritat banii.

Legea 82/2020 a prevăzut posibilitatea acordării din fonduri europene a unui stimulent de risc pentru cei implicați în lupta împotriva pandemiei COVID. Personalul auxiliar medical și sanitar urma să beneficieze de 2.500 lei brut lunar, pe perioada de două luni cât România s-a aflat sub starea de urgență.

Printre cele 5 nume înscrise de un cabinet de medicină de familie pe lista beneficiarilor s-a numărat și femeia de serviciu. Lista a fost aprobată de CJAS, iar îngrijitoarea a beneficiat astfel de 5.000 de lei. În primăvara anului 2021 însă, un audit financiar efectuat de Camera de Conturi stabilea că banii fuseseră încasați ilegal.

Stimulentul putea fi acordat exclusiv infirmierelor, agenților DDD (dezinfecție, deratizare, dezinsecție, n.r.), băieșilor, îngrijitoarelor, nămolarilor, ambulanțierilor sau șoferilor de autosanitară, nu însă și femeilor de serviciu. Ca urmare, CJAS și-a cerut banii înapoi.

În fața magistraților Judecătoriei, reprezentanții cabinetului medical au explicat că femeia de serviciu se expusese acelorași riscuri de infectare cu virusul SARS-CoV 2 ca și personalul medical. Nu exista niciun motiv de a acorda stimulentul celorlalți angajați ai cabinetului, dar nu și ei. De asemenea, CJAS aprobase inițial acordarea stimulentului. Nu putea invoca acum propria turpitudine pentru a lua banii înapoi.

În analiza actelor depuse la dosar, magistrații Judecătoriei au constatat că cererea de acordare a stimulentului fusese întocmită de cabinetul medical pentru 5 angajați, fără a indica însă funcția ocupată de aceștia.

Stimulentul era destinat medicilor, personalului medical auxiliar și sanitar auxiliar. Femeia de serviciu nu se regăsea în rândul specialiștilor în domeniul sănătății sau al personalului de îngrijire a bolnavilor. Faptul că și femeia de serviciu își riscase sănătatea sau chiar viața alături de medic sau asistentă nu avea relevanță.

„Legiuitorul a limitat expres aplicarea prevederilor legale doar la personalul auxiliar sanitar, nefiind aplicabile oricărui personal auxiliar angajat în cadrul cabinetului individual, ci doar celui sanitar”, au arătat magistrații Judecătoriei. Aceștia au impus cabinetului să returneze CJAS suma de 5.000 lei reprezentând stimulentul de risc și să plătească 504 lei, ca dobândă. Sentința a fost contestată de cabinet, apelul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii