De Business

Punem punctul pe știi

Producătorii se aşteaptă la o recoltă frumuşică la porumb

Care au fost culturile afectate de ploile din vara aceasta şi care nu citiţi în rândurile de mai jos.

marți, 04 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Producătorii se aşteaptă la o recoltă frumuşică la porumb

Pentru unele culturi agricole ploile în exces au fost au adevărat dezastru, dar totuşi pentru unele a fost o adevărată mană cerească.De exemplu, conform agricultorilor, porumbul o duce foarte bine, astfel că anul acesta este estimată o producţie record. Dacă acum doi ani media a fost de 2,7 de tone la hectar iar anul trecut de aproape 6 tone la hectar, agricultorii ieşeni spun că anul acesta, pe majoritatea suprafeţelor, cantitatea va ajunge şi la 10 tone la hectar, la fermele mari. 

„Problema noastră pe anul acesta este că am avut bună parte din aprilie şi mai catastrofală pentru anumite culturi, cum ar fi: sfeclă, mazăre, orz, orzoaică. Unde au fost terenuri joase, apa a băltit, a stricat, unde au fost în pantă, a rupt culturile. De asemenea,  ploile au întârziat treieratul la grâu, nu se putea intra cu combina. Ploile în exces au făcut rău fizic culturilor. În schimb, sunt foarte bune anul acesta culturile de porumb, soia şi sfeclă. Floarea soarelui nu prea este ajutată de apă, la ea problema este că nu s-a făcut polenizarea foarte bine din cauza ploilor, aş spune că producţia e la un nivel mediu. Producţie foarte bună în judeţul nostru o să fie la porumb, cred că 9-10 tone de boabe pe hectar. Anul acesta a fost prost doar pentru culturile din prima parte a sezonului, când a fost secetă”, a declarat Aurel Placinschi, unul dintre cei mai mari agricultori din judeţul Iaşi.

Micile gospodării trag media în jos

Speciliştii din agricultură spun că estimările făcute de marii producători diferă de cele făcute pe terenurile micilor gospodari, deoarece producţia de pe suprafeţele mici trag de obicei în jos media anuală de producţie pe judeţ. Astfel, pentru culturile de toamnă, specialiştii din domeniu estimează că vor fi în jur de 4,5 tone de porumb boabe de consum pe hectar, în jur de 4,5 de tone de porumb boabe de sămânţă, în jur de 1,6 de tone de sorg de consum şi 1,5 de tone de soia boabe pe hectar. La floarea soarelui estimarea ajunge la 1,5 de tone pe hectar iar la struguri la 4 tone pe hectar. Cei care au cultivat roşii se pot mândri cu o estimare 12 tone la hectar iar la tutun cu 1,1 tone la hectar, arată cifrele puse la dispoziţie de oficialii Direcţiei Agricole Iaşi.

Vinul, cu mai puţin alcool

Există şi agricultori care spun că poziţia solului nu prea i-a ajutat, deşi a plouat. „Nu pot avea culturi record pentru că terenurile noastre sunt în pantă, 80% din ploile torenţiale au plecat, s-au scurs în Prut şi în mare. Nici dacă erau 400 l pe metru pătrat nu se putea, ar fi trebuit să fie lac. Noi nu avem porumb de consum, doar de sămânţă şi estimăm 3,5 tone la hectar, la floarea soarelui, tot sămânţă, cred că va fi 1,3 tone la hectar iar la soia, unde nu avem mult, în jur de 15 hectare, estimăm o producţie de 3 tone la hectar. La struguri cred că vom culege 10-12 tone la hectar, ploile nu au afectat în mod deosebit, deoarece am făcut tratamente în plus. Sunt zone şi zone, fiecare are specificul ei”, a declarat Vasile Lungu, inginer agronom şi unul dintre cei mai importanţi agricultori din judeţ. Acesta este şi producător de vin. O cultură de mare interes toamna este cea de viţă de vie, unde se pare că ploile excesive au influenţat puţin calitatea vinului. Unul dintre producătorii locali ne spune că au reuşit să ţină sub control riscurile, având o suprafaţă relativ mică. Crama Gramma din Vişani are 20 de hectare de viţă de vie şi intenţionează să mai planteze încă 9. „Ploile acestea nici nu ne-au ajutat, nici nu ne-au încurcat, am avut risc de mucegai dar am intervenit la timp cu stropitul. Totuşi, cantitatea mare de apă a diluat concentraţia de zahăr, vinurile vor ieşi anul acesta mai slabe în alcool. Ceea ce e un lucru bun, pe căldurile astea, e mai «easy to drink». Noi estimăm o cantitate de 5-6 tone pe hectar, la fel ca anul trecut. Avem o podgorie veche de peste 50 de ani, deci nu tragem să fie 12-13 tone la hectar cum au alte crame cu viţă de vie tânără”, a declarat Marian Olteanu, managerul şi proprietarul cramei, alături de părinţii săi. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii